Batmanlı kayıp yakınları, Vedat Aydın için buluştu

Kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi, Vedat Aydın'ın faillerinin yargılanmasını istedi.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” talebiyle düzenledikleri eylemlerinin 486’ncı haftasındaki eylemini dernek binasında gerçekleştirdi. Kayıp yakınlarının katıldığı ve kayıplara ait fotoğrafların taşındığı eylemde konuşan İHD Şube üyesi Gülbahar Kaya, 5 Temmuz 1991'de polisler tarafından evinden alındıktan 2 gün sonra Elazığ'ın Maden ilçesinde bir köprü altında işkenceyle katledilmiş halde bulunan Vedat Aydın’ın faillerinin yargılanmasını istedi.

CENAZE TÖRENİNDEKİ KATLİAM

Aydın’ın 12 Eylül sonrasında  4 yıl cezaevinde kaldığını ve karanlık zihniyetlere karşı insan hakları mücadelesi yürüten bir isim olduğunu belirten Kaya, Aydın'ın katledilmesine ilişkin bilgileri paylaştı.
Aydın’ın cenaze töreninin 10 Temmuz 1991'de  Amed'de yapıldığını hatırlatan Kaya, “Yapılan cenaze törenine on binlerce kişi katıldı. Katılan kişilere otomatik silahlarla ateş açıldı. Resmi rakamlara göre 3, dönemin Diyarbakır Emniyeti'nde İstihbarat Şube Müdürü olan Hanefi Avcı'nın açıklamalarına göre orada 23 kişi öldü" dedi.

KATİLLER SIRALANDI

Soruşturmanın Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğü ancak 28 yıldır bir yere varılamadığını belirten Kaya, “Cinayet aydınlatılmadı, etkin soruşturma yürütülmedi, katilleri gözaltına alıp yargılamak yerine 20 yıl sonra gönderilen fotoğraflarla teşhis işlemleri yapılmaya çalışıldı. Vedat Aydın’ın katledilmesinde; tetiği çekenler yanı sıra OHAL valisi olan Hayri Kozakçıoğlu’nun, dönemin Jandarma İstihbarat Grup Komutan Yardımcısı Aytekin Özen’in, JİTEM elemanı Selahattin Görgülü’nün, dönemin Diyarbakır Valisi, Emniyet Müdürü ile askeri birimlerinin, dönemin başbakanı Mesut Yılmaz ile Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ve bugüne kadar olayı karanlıkta bırakan hükümetlerin sorumluluğu var" ifadelerinde bulundu.
Kaya, adalet yerini buluncaya kadar mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti.