Bethnahrin Ulusal Konseyi: AKP-MHP’nin soykırımcı siyaseti durdurulmalıdır

Türk devletinin Kürdistan’a işgal saldırılarının halkları ağır zararlara uğrattığına dikkat çeken Bethnahrin Ulusal Konseyi, Bethnahrin halkını ve dünya kamuoyunu imha savaşını durdurmak için tepkilerini ortaya koymaya çağırdı.

Süryani halkının sesi olan Bethnahrin Ulusal Konseyi, yeni Osmanlıcılık planları ve hayalleri devreye sokularak halklara karşı büyük bir saldırı dalgası başlatıldığına işaret ederek, “AKP-MHP’nin soykırımcı siyaseti durdurulmalıdır” dedi.

Bethnahrin Ulusal Konseyi, Türk devletinin Kürdistan’a yönelik saldırılarını kınayan bir açıklama yayımladı.

Bethnahrin Ulusal Konseyi Başkanlık Kurulu adıyla yayımlanan açıklama şöyle:

“Türkiye Cumhuriyeti devletinin hükümetleri Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönem siyasetini ve İttihat-Terakki Cemiyetinin imha inkar stratejisini esas alarak, halkları her türlü yöntemle yok etmeyi hedeflemişlerdir. Bu şiddet siyaseti 1980 yılında yapılan 12 Eylül askeri darbesiyle günümüze kadar daha da boyutlanarak devam etmektedir. Özellikle 90’lı yıllarda binlerce faili meçhul cinayetleri işlenerek, toplum tamamıyla sindirilmeye ve teslim alınmaya çalışılmıştır. Bu geçen süreç içerisinde Süryani halkından onlarca kişi katledildi ve birçok yerleşim birimi Türkiye’nin sınırları içinde ve dışında yapılan askeri operasyonlarla boşaltıldı.

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan askeri darbe girişiminden sonra, Yeni Osmanlıcılık planları ve hayalleri devreye sokuldu. AKP-MHP ittifakıyla anti demokratik ve faşist bir yönetim oluşturularak, halklara ve muhalefete karşı büyük bir saldırı dalgası başlatıldı. Libya’dan, Dağlık Karabağ’a kadar işgal ve yıkım saldırıları yoğunlaştırıldı. Suriye ve Irak’ta birçok alan işgal edilerek, buralarda askeri üstler kuruldu. Özellikle Behdinan, Kanîmasî ve Garê alanlarında bulunan halkımıza ait birçok köy ağır bombardımanlarla tahrip edilerek boşaltıldı. Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik gerçekleştirilen işgal saldırılarıyla büyük katliamlar yapıldı ve yüzbinlerce insan yerini yurdunu terk etmek zorunda kaldı. Süryani-Asuri-Keldani-Arami halkı bu imha savaşında ağır zararlara uğradı. Çünkü Xabur alanında bulunan halkımızın köyleri her gün Türk ordusunun ve çetelerinin silahlı saldırı, hava bombardımanlarına maruz kalmaktadırlar.

AKP-MHP ırkçı hükümeti kendi iktidarını sürdürmek için, saldırı dalgasını daha da yaygınlaştırmıştır. 17 Nisan 2022 tarihinde Irak Kürdistan bölgesinin Zap, Avaşîn, Şengal ve Kuzey-Doğu Suriye’yi kapsayacak şekilde topyekun bir savaş başlatmıştır. Bütün dünyanın gözleri Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın üzerindeyken AKP-MHP hükümeti bu ortamı fırsat bilerek, halkların iradesini kırıp direniş dinamiklerini yok etmeye çalışmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca iktidara gelen hükümetler, Süryani halkına ve bölgenin diğer halklarına şiddet, asimilasyon, göçertme yoluyla yok etme siyasetini uygulamışlardır.

Bethnahrin Ulusal Konseyi olarak, AKP-MHP’nin bu savaş siyasetini ve zihniyetini bölge halklarına, demokratik değerlere, özgürlüklere dolayısıyla insanlığa karşı büyük bir tehlike oluşturduğu için şiddetle kınıyoruz. Ayrıca halkımızı ve dünya kamuoyunu bu imha savaşını durdurmak için demokratik eylemlerle tepkilerini ortaya koymaya çağırıyoruz.