'Bir gerilla için yoldaşlık en iyi ilaçtır'

Cenga Heftanin direnişinde sağlıkçı olarak görev yapan YJA Star gerillası Aze Viyan, yaralı bir gerillayla yoldaşça ilgilenmenin ona verilen en iyi ve en değerli ilaç olduğunu söylüyor.

Heftanin alanında 2 yıldan fazla bir süredir hem gerilla hem de sağlıkçı olan YJA Star savaşçısı Aze Viyan, savaşta yaşadıklarını, yaralanan gerillaların moralli hallerini ve iradelerini anlattı. Cenga Heftanin hamlesi başladığından beri alanda sağlıkçı bir gerilla olarak mevziden mevziye koşan YJA Star gerillası Aze Viyan, bir sağlıkçının savaştaki rolü ve misyonun çok önemli olduğunu belirtiyor.

PKK'de sağlıkçı ve doktor olmanın insanda çok farklı duygulara yol açtığını vurgulayan Aze Viyan, sebebini şu sözlerle anlatıyor: "Çünkü yaralanan ve yaralarını sardığın senin yoldaşlarındır. Örgütte, PKK’de yoldaşlık en önemli şeydir. İnsan kendini her şey için hazırlamalı çünkü eylemde yer alan ve yaralanan senin yoldaşındır ve insan böyle durumlarda soğukkanlı olmalı. Aslında kendimizi buna ikna etmişiz her şey ilaç değil onun da rolü var fakat yaralı bir gerillayla yoldaşça ilgilenmen ona verilen en iyi ve en değerli ilaçtır."

EN BÜYÜK SİLAHI İLAÇLARI

Sağlıkçı olmanın zor yanları olduğunu da sözlerine ekleyen Aze Viyan, "Bazen günlerce arkadaşlara ulaşamıyorsun, bazen de günlerce arkadaşları yanında tutuyorsun. Onları tedavi ettiğinde, sevinçlerini, mutluluklarını gördüğünde, iyileştiklerini ve ağrılarının dindiğini gördüğünde sende düşmana mermi attığını hissediyorsun. Aslında her şey bir mermi atmak ya da saldırı gruplarında olmak ya da cepheye gidip arkadaşlar gibi eylem yapmak değildir. Bunlar çok önemlidir ancak hepsi bu demek değildir. Benim en büyük silahım; ilaçlarım ve ilaç çantamdır. Bunun rolün hissiyatı çok farklıdır. Her temizlediğim, iyileştirdiğim yarayla düşmana bir mermi sıkıyorum ve bu da düşmana karşı bir eylemdir.

Gerilla arkadaşlarda çelik gibi bir irade var. Yaralandıklarında onların moral ve coşkularından çok büyük güç alıyorum. Mesela onların yaralarını temizlerken yaralı olmalarına rağmen onlar da yardımcı oluyorlar bana. Bir yara aslında devrimin izleridir, Cenga Heftanin’in izleridir. Düşman için her gün korku olacak Heftanin. Heftanin’e girmek kolay olmadı, çıkışı da kolay olmayacak. Arkadaşlar büyük bir moral, coşkuyla ve kararlıkla savaşıyor. Heftanin özgür kadının diyarıdır çünkü Şeşdara’daki kadın öncülüğü ve heval Esmer şahsında bir tarih, bir destan yazıldı" diyerek konuşmasını sonlandırıyor.