Bu okulun velileri cezaevinde

Van’ın İpekyolu ilçesinde bulunan Sempaş İlkokulu'nda okuyan çocukların büyük bir bölümünün velisi cezaevinde.

Van’da Erek Dağı’nın eteklerinde bulunan Sempaş İlköğretim Okulu'nu diğer okullardan farklı kılan bir durumu var. Bu okulda velilerin büyük bir bölümü tutuklu. Okul '90’lı yıllarda yakılan ve boşaltılan köyler nedeniyle yoğun göç alan Yeni Mahalle’de bulunuyor. Okuldaki öğrenci velilerinin büyük bir bölümünün tutuklu olması karnelere de olumsuz yansıyor. '90’lı yıllardan bu yana siyasi duruşu ve direnişi ile bilinen mahallede tutuklamaların büyük bir çoğunluğu siyasi nedenlerle gerçekleşti.

RAPOR SUNULACAK

Konuyla ilgili bilgi veren Sempaş İlkokulu idarecileri, "Bu konuda bazı sıkıntılarımız var. Öğrencilerimizle görüşüyoruz. Bu hafta içinde konuya ilişkin raporumuzu kamuoyuna sunacağız. Ama velilerimizin tamamının tutuklu olduğuna dair iddialar doğru değil" dedi.
İpekyolu Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise konuya ilişkin bilgi sahip olmadıklarını ve açıklama yapmayacaklarını söyledi.

'BASKI, İŞSİZLİK, GÖÇERTMENİN SONUCU'

10. Dönem Van Eğitim Sen Şube Başkanı Bedri Yamaç ise şunları söyledi: "Yoksul mahalle okullarında yoğun olarak yaşanan böyle bir durum var. Bunun eğitime olumsuz etkileri var. Van’da göç alan mahallelerimiz var. Bu tür mahallerimizin durumu budur. Kenar mahallelerde başarı merkezden daha düşük. Akademik olarak o çocukların eğitim yarışında olması mümkün değil. Bu sistemin sonudur. Siyasi, işsizlik, yoksulluk ve zorla göçertilme insanlara bir travma yaşattı ve bunun sonuçları da bu oluyor. Çocuklar kendi imkânlarıyla okumaya çalışıyor. Bütün bu olumsuzluklar çocukların hayatını kötü etkiliyor ve üzücü sonuçlara yol açabiliyor.  Zaten ana dilinde eğitim görememenin dezavantajını yaşayan bu çocuklar, bunun üstüne anne ve babadan ayrı yaşamak zorunda kalıyor. Devletin sorunu çözme konusunda bir çalışması yok. Bu çocukların rehabilite edilmesi gerekiyor. Rehber öğretmenlerimiz konusunda eksiklik var, düzelmesi gerekiyor."