Diyarbakır Emniyeti itiraf etti: Böyle bir gizli tanık yok

Türk polisi, Kürtlerin gözaltı ve tutuklamalarına gerekçe yapılan 'gizli tanık' ifadelerinin kurmaca olduğunu itiraf etti. Mahkemeye yanıt veren Diyarbakır Emniyeti, "Böyle bir gizli tanık yok" dedi.

Türk polislerinin Kürt siyasetçilere ve yurtseverlere dönük yaptığı siyasi soykırım operasyonlarında sık sık öne sürdüğü 'gizli tanık' ifadeleriyle birçok kişi tutuklanıyor. Son yılların furyasına dönüşen gizli tanık ifadelerinde gün geçmiyor ki bir Kürt daha tutuklanmasın. Söz konusu gizli tanıkların sayıları o kadar çok ki, polisler artık hazırladıkları fezlekelerde onlara verecek kod isimleri bulmakta bile zorlanıyor! Bazı sözde gizli tanıklara Türk dizilerindeki karakterlerin isimlerini verdikleri de oldu. Bunlardan bazıları şöyle; Ezel, Cesur, Kurtuluş, Çiçek, İçeride, Ulaş, Firar, Roma, Plevne, Kosova.

KİMSE İNANMIYOR

Ancak polislerin fezleke hazırlamasından sonra geçilen soruşturma ve kovuşturma aşamalarında gizli tanıkların ifadelerine dayanarak yargılama yapan mahkeme heyetleri de yer yer emniyete müzekkereler yazıp gizli tanıkların duruşmalara katılıp ifadelerini yinelemelerini istiyor. Çünkü görünen gizli tanık beyanları ciddiyetsizlikle karşılanıyor ve bu tanıkların gerçekte olup olmadıkları da araştırılmak isteniyor.

Siyasi polisin fezleke oluşturup, dosyaları şişirmek için gizli tanık yalanına sarıldığını ispatlayan belgeye ulaşan ANF, söz konusu belgede yargılama süreçlerinin ne derece keyfi olduğunu da kanıtlamış oldu. Amed'deki bir yargılama sürecinde de benzer bir dosyaya bakan Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, gizli tanıklara ilişkin Diyarbakır Emniyeti'ne bir müzekkere yazarak gizli tanıkların mahkemeye katılmalarını istiyor. Fakat emniyetin müzekkereye verdiği cevap, gizli tanık ve onların beyanlarının kurmaca olduğunu itiraf eder nitelikte.

EMNİYETTEN MAHKEMEYE İTİRAF

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Diyarbakır Emniyeti'ne gizli tanıklar Çiçek ve Kurtuluş'un mahkemeye katılımlarını talep eden müzekkeresine karşılık, şu cevabı aldı: "Çiçek ve Kurtuluş kod isimli tanıkların mahkemenizde hazır edilmeleri istenmiştir. Kurtuluş kod isimli tanık hakkındaki tedbir kararı Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca kaldırıldığından ve Çiçek kod isimli herhangi bir tanık olmaması nedeniyle hazır etme işlemi gerçekleştirilemeyecektir."

Çiçek kod isimli gizli tanığın aslında olmadığı, beyanlarının ise tamamen emniyetteki siyasi polislerin fezleke oluşturmak için yarattığı hayali bir tanık olduğu anlaşılıyor.