DTK, çığdaki ölümler için yas ilan etti

DTK, Van'daki çığda yaşamını yitirenleri anarak, iki günlük yas ilan etti ve dayanışma çağrısında bulundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), deprem ve çığda yaşamını yitirenlere ilişkin bugün yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "Elazığ’da meydan gelen depremin yaraları daha taze iken Van’ın Bahçesaray ilçesinde meydana gelen çığ felaketi tüm halkımızı derin bir yasa boğmuştur" denildi.

'İHMALKÂRLIKLARIN SONUCU'

Yaşamını yitirenlere başsağlığı dilenen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Doğa olayları, yıllardır halkımızın karşı karşıya kaldığı durumlarmış  gibi gösterilse de gerçekler hiçte böyle değildir. Kürdistan’da yaşanan bir çok doğa olayı  irdelendiği  zaman arka planında tarihsel ve siyasal ihmalkârlıkların olduğu rahatlıkla ortaya çıkmakta ve tüm kamuoyu bu gerçeği bilmektedir.
Bahçesaray’daki birinci çığ felaketi, kısmen doğa ile ilişkilendirilse de felaketin öncesinde yollarla ilgili yıllardır gerekli tedbirlerin alınmaması, olası felaketlere yönelik teknik hazırlıkların önemsenmemesi, yetkililerin çığ bölgelerine yönelik  seyahat saatleri ile ilgili uyarıları zamanında yapmaması, insan yaşamının buralarda yetkililer açısından ne kadar kıymetsiz olduğunu ve felaketlerin kader değil tedbirsizlik ve sorumsuzluk sonucu  olduğunu ortaya koymaktadır.
İkinci çığ felaketi de yıllardır alınmayan önlemlere, yetersiz siyasal aklın ısrarı ve insan yaşamını kıymet biçmeyen sorumsuz tavrın eklenmesi ile ortaya çıkmıştır. Basında ve kamuoyunda da belirtildiği gibi kalabalık bir insan grubunun kimi uyarılara rağmen  hava destekli, ağır araçlar eşliğinde çığ bölgesine sürüklenmesi ikinci bir felaketin asıl nedeni  olmuştur. Bu hareketlilik ikinci bir çığ felaketini adeta tetiklemiştir.

'AKP, TOPLUM İÇİN RİSKTİR'

AKP iktidarı, kriz içinde kriz üreten bir duruma gelmiştir. Yaşanan doğa felaketlerini bile fırsata çevirmek için insan yaşamını gözünü kırpmadan tehlikeye atan bu siyasi çizgi adeta bir çürümüşlük yaşamaktadır. Toplumun sorunlarını çözmekten öte daha da derinleştiren AKP iktidarının, toplum  için büyük bir risk haline geldiğini tüm kamuoyu görmelidir.
Bu temel de Van-Bahçesaray'daki çığ felaketinden dolayı tüm kamuoyunu duyarlı olmaya ve hakikatin arkasında durmaya çağırıyoruz. Mağdur olan ve yaşamını yitiren tüm insanların aileleriyle dayanışma içinde olmak  bizim için insani bir tutumdur."

YAS VE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

DTK, tüm toplumla bu acıyı paylaşmak için iki günlük yas ilan ettiğini açıklayarak, şöyle dedi:
"Halkımızın bu tür felaketlerde dayanışmacı karakterini biliyoruz. Bu duyarlılıkla başta halkımızı, duyarlı STK’ları ve siyasi partileri Van-Bahçesaray halkıyla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Van halkını ancak ve ancak siyasal menfaatlere alet edilmemiş samimi ve dürüst bir dayanışma ruhu ısıtabilir."