DTK Gezen'i andı, tecride karşı mücadeleye çağırdı

Tecride karşı fedai eylem düzenleyen Zülküf Gezen'i anan DTK, "Tecrit sürerse toplumsallaşır çünkü hukuk askıya alınmış oluyor" dedi. DTK, tüm kamuoyuna çağrı yaptı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), İmralı tecridini protesto ederek cezaevinde fedai eylem düzenleyen Zülküf Gezen'i, şehadet yıl dönümünde andı.
Yazılı açıklama yapan DTK, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride karşı 8 Kasım 2018'de Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevi sürecini hatırlattı. "7000 binin üzerinde siyasi tutsak destek vermek için açlık grevine başlamıştı" diyen DTK, ölüm oruçları ve yurt dışından halkın da katılımıyla direnişin büyüdüğüne dikkat çekti.

FEDAİ EYLEMCİLER

Açıklamada şunlar ifade edildi:
"Tekirdağ 2 Nolu F Tipi cezaevinde siyasi tutsak olan Zülküf Gezen, 16 Mart 2019 tarihinde Halep’çe soykırımının yıl dönümünde kamuoyunun dikkatini hukuk ve insanlık dışı mutlak tecride çekmek amacıyla yaşamını feda etti. Daha sonra Gebze cezaevinde Ayten Beçet, Erzurum Oltu cezaevinde Zehra Sağlam, Mardin cezaevinde Medya Çınar, Osmaniye cezaevinde Siraç Yüksek, Şakran cezaevinde Yonca Akici, Elazığ cezaevinde Mahsum Pamay adlı Kürt gençleri tecridin durdurulması için hayatlarını feda ettiler. Bu insanlık dışı tutuma karşı Almanya’da Uğur Şakar ve Ümit Acar adlı Kürtler de tecridin kaldırılması için bedenini ateşe vermiş ve iki Kürt yurttaş da bu eylemlerinden sonra yaşamını yitirmişti.
Zülküf Gezen’nin şehadetinin yıl dönümünde onun şahsında onurlu bir yaşam için hayatını feda eden tüm siyasi tutsakları ve yurt dışında yaşamını feda eden yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz.

'TECRİT TOPLUMSALLAŞIR, ÇÜNKÜ...'

İktidar tecridi sürdürmekle hâlâ kaostan ve gerilimden medet ummaktadır. Mevcut gidişata cevap olamadıkları için tecridi sürdürerek kendine bir çıkış sağlamak niyetinde.
Tecridi sürdürme politikası, Türkiye’de hukukun ve  anayasanın askıya alınması ile aynı anlama gelmektedir. Onun için 'böyle giderse tecrit toplumsallaşacaktır' uyarımız dikkate alınmalıdır. Askıya alınan yasalar bir gün herkese lazım olacaktır.  İktidarın yapacağı rasyonel şey bir an önce mahkeme kararlarına ve kendi yasalarına geri dönüp daha fazla gerilime ve kaosa yol açmadan tecridi kaldırmaktır. Tecrit ile Türklerin ve Kürtlerin tarihsel ilişkilerine telafi edilemez ve öngörülemez zararlar verildiğini görmeyecek kadar körleşen iktidarın bir an önce hakikati bulması, adil, demokratik ve onurlu bir yaşamın perdesini aralayacak olan tecridin kaldırılması için adım atması gerekmektedir.

ÇAĞRI

Bütün ulusal ve uluslararası topluma, insan hakları kurum ve kuruluşlarına, demokratik kitle örgütlerine, demokratik siyasetin tüm öznelerine ve iktidara çağrımız; daha fazla insanın yaşamını yitirmesine yol açmadan bir an önce tecridin kaldırılması, aile ve avukat görüşmelerinin düzenli bir şekilde yapılmasıdır. Bu konuda tüm kamuoyunu duyarlı olmaya, halkımızı da tecride karşı hukuku, adaleti, ve onurlu bir barışın yaşam bulması için mücadele içinde olmaya davet ediyoruz."