DTK: Roboskî'de emri Erdoğan verdi

DTK, Roboskî'de katledilenleri anarak, katliam emrinin Erdoğan tarafından verildiğine dikkat çekti.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Roboskî Katliamı'nın yıl dönümü vesilesiyle bugün yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Türk ordusunun 34 Kürdü katlettiğine dikkat çekilerek, "Dönemin başbakanı yaptığı ilk açıklamada bombardıman emrini kendisinin verdiğini kamuoyuna deklere ederek, yapılan bu katliamın ne kadar planlı gerçekleştirildiğini itiraf etmiştir" denildi.

'ROBOSKİ'DEN SONRA DA KATLETTİLER'

Açıklamada şunlar da ifade edildi:

"Katliamın üzerinden 8 yıl geçmiş olmasına rağmen, katliam emrini veren ve uygulayanlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmamış, açılan 'soruşturmalar'ın üstü örtülerek 'faili meçhul'ler dosyasına yeni bir dosya daha dahil edilmiştir.

Roboskî Katliamı, halkımıza karşı gerçekleştirilen onlarca katliamdan sadece birisidir. Roboskî Katliamı sonrasında da, halkımızın özgürlük ve demokratik mücadelesine karşı saldırılar artırılmış, Sur, Cizre, Nusaybin, Şırnak, Yüksekova, Suruç, Amed, Antep vd. birçok Kürt il ve ilçesinde sayısız katliamlar gerçekleştirilmiştir.

Bütün bu uygulamaların bir devlet politikası olarak, Kürt halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesini bastırmak, sindirmek , tasfiye etmek ve iradesini kırarak mevcut sömürgeci sisteme boyun eğdirmek amaçlı olduğu ve belli bir plan dahilinde gerçekleştirildiği aşikardır.

'HİÇBİR BASKI VE KATLİAM İRADEMİZİ KIRAMAMIŞTIR'

Ancak, halkımızın mücadele tarihi de çok açık bir biçimde göstermiştir ki, hiçbir baskı ve katliam uygulaması halkımızın iradesini kıramamış, özgürlük mücadalesini daha güçlü bir irade ve kararlılıkla sahiplenmesini engelleyememiştir. Bu nedenledir ki, günümüzde Kürt halkının özgürlük mücadelesi tüm Ortadoğu halklarının umudu haline gelmiştir.

'HALKIN ADALETİYLE HESAP VERECEKLER'

Tarihte, kim tarafından yapılırsa yapılsın, hiçbir katliam ve işlenen insanlık suçu halkların yargısından ve adaletinden kurtulamamıştır. Bu suçları işleyenler, ne kadar ellerindeki iktidar olanaklarını kullanarak adil yargıdan kurtulmaya çalışsalar da, mutlaka halkın gerçek ve adil yargısı önünde tarihe ve insanlığa karşı hesap vereceklerdir.

Roboskî vd. katliam uygulamalarını halklarımızın ve dünya kamuoyunun hafızasından silmek, unutturmak asla mümkün olmayacaktır. Bugün dünyanın dört bir yanından gelen Roboskî Katliamı'nı lanetleme açıklamaları, sorumlularının adil yargılanması ve hesap sorulması çağrıları Roboskî Katliamı'na karşı tüm insanlığın gösterdiği hassasiyet ve duyarlılık bunun en açık göstergesidir.

Bu ulusal ve uluslararası dayanışma ve esas olarak da halkımızın kararlı mücadelesi nedeniyledir ki, Roboskî Katliamı'nın sorumlularının hesap verecekleri günlerin yakın olduğuna inanıyoruz.

Bu inançla Roboskî katliamını 8. yılında bir kez daha lanetliyoruz. Katliamda katledilen 34 Kürt gencine Allah'tan rahmet, aileleri başta olmak üzere tüm halkımıza sabır ve metanet diliyor, mücadelelerini sürdürmeleri çağrısını yapıyoruz.

Tüm halkımızın ve uluslararası kamuoyunun, Roboskî katliamının 8. yılı vesilesiyle yapılan etkinlik ve anmalara çok güçlü bir biçimde katılarak duyarlılık göstermelerini, sorumlulardan hesap sorulması için yürüttükleri kararlı mücadeleyi selamlıyoruz."