Elazığ'da ölü sayısı 41'e çıktı

Elazığ'daki depremde yaşamını yitirenlerin sayısı 41 oldu. HDP'nin halka yardım ulaştırması ise polis ve jandarma tarafından engelleniyor.

Merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6,8’lik depremin ardından başlatılan arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Depremin yıkıma yol açtığı Sürsürü Mahallesi’ndeki Dilek Apartmanı enkazında sürdürülen çalışmalarda, enkaz altındaki 3 kişiden birinin cesedine ulaşıldı. Elazığ Sivrice merkezli depremde, açıklamalara göre enkaz altındaki herkes çıkarıldı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), deprem sonrasında hastanelere başvuran bin 607 kişiden bin 515’inin taburcu edildiğini duyurdu.

Deprem ardından başlatılan çalışmalarda şimdiye kadar 128 kişi enkazdan sağ kurtarıldı, 41 kişi yaşamını yitirdi.

AFAD, hasar tespit çalışmalarıyla ilgili şu verileri paylaştı: “Elazığ ve Malatya’da incelenen 2 bin 945 binadan bin 521 binadan 87’sinin yıkıldığı, bin 287’sinin ağır hasar aldığı, 56’sının orta ve 876’sının az hasarlı olduğu belirlendi. Acil olarak yıkılacak 12 binanın tespit edildiği çalışmalarda, 627 binanın ise hasarsız olduğu tespit edildi.”

HERKES DAĞITIYOR, HDP ENGELLENİYOR

Elazığ’a yardımlar sürerken, dün Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Ergani Belediyesi tarafından gönderilen yardımlar, kent girişinde izin verilmeyerek, geri çevrildi.  

HDP’li Kars Belediyesi tarafından bugün gönderilen yardım malzemelerinin içinde bulunduğu TIR, Kovancılar ilçesinde polis tarafından durduruldu. TIR'a el konularak, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’ne götürüldü. İhtiyaç malzemeleri AFAD yetkililerine teslim edildi.

Birçok kentten yardım götüren cemaat ve dini örgütler ile belediyelerin, kendi elleriyle bu yardımları dağıttığı ve herhangi bir sıkıntının yaşanmadığı öğrenildi. HDP'nin yardımlarının ise HDP tarafından halka ulaştırılmasına engel olunuyor.

'ÇADIR DIŞINDA YARDIM GELMEDİ'

HDP ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nden (ESP) oluşan heyet, Malatya'nın Pütürge ve Doğanyol ilçelerinde incelemelerde bulundu.

Bölgede sağlam ev kalmadığı, geride kalanların ise büyük risk taşıdığı tespiti yapıldı. Halk, çadır dışında şu ana kadar kendilerine herhangi bir yardımın yapılmadığını dile getirdi.

Heyet daha sonra Doğanyol ilçesi Gökçe Mahallesi'nde yaşamını yitirenlerin taziyesine katıldı.

HDP SORDU: NEDEN ÖNLEM ALMADINIZ?

HDP milletvekilleri, Elazığ’da meydana gelen deprem sonrasında gelen yardımların verilip, verilmemesini ve HDP’li belediyelerden gelen yardımların geri gönderilmesini Meclis gündemine taşıdı.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve HDP Ekolojiden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Murat Çepni, “Deprem öncesinde birçok bilim insanı tarafından uyarı yapılmasına karşılık, herhangi bir önlem alınmamasının sebebi nedir" diye sordu.