Erdoğan’ın sarayında sömürü

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan için Ahlat’ta yapımı devam eden 'Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde çalışan yüzlerce işçi aylardır paralarını alamıyor. Milyonlarca liranın nereye gittiği ise bilinmiyor.

AKP Genel Başkanı ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emriyle Bitlis’in Ahlat ilçesinde, Van Gölü kıyısında yapımı süren köşk inşaatında ucuz çalıştırılan yüzlerce işçinin parası verilmiyor.

İşsizliğin yüzde 80’lere ulaştığı Bitlis ve ilçeleri yoğun göç vermek zorunda kalıyor. Son dönemlerde Orta Asya’dan gelen Türk göçmenler yerleştirilerek nüfus yapısı değiştirilmeye çalışılıyor. Şark Islahat Planı ile “Doğu’nun Türkleştirilmesi” politikalarının en yoğun şekilde uygulanan illerin başında gelen Bitlis ve ilçelerinde bugün de Erdoğan eliyle aynı politika devam ettiriliyor. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Ahlat’ta yapılacak köşk ile buranın ‘Türk yurdu’ olduğu gösterilmeye çalışılıyor. Erdoğan’ın emriyle Ukrayna’da yaşayan Ahıskalı Türklere yerleşmeleri için Erzincan’da Üzümlü ve Bitlis’te Ahlat’ta TOKİ konutları gösterildi, Ahlat’ta Donetsk TOKİ adlı yeni bir site kuruldu.

KÜRT İŞÇİLER SÖMÜRÜLÜYOR

Van Gölü kıyısında 32 dönüm arazi üzerinde yapılan 'Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde yüzlerce işçi çalıştırılıyor. İki yıla yakından yapımı devam eden ve Erdoğan’ın yazlık sarayı olarak bilinen 'Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne bugüne kadar ne kadar para aktarıldığı bilinmiyor. Van Gölü yıkısında yapımı gizlilik içinde sürdürülen inşaat alanına girmek, görüntülemek ve ziyaret etmek yasak. İnşaatın etrafı yüksek bariyerlerle kapatılarak, dışarıdan görülmesi engelleniyor. İnşaat çalışacak kişilerin güvenlik soruşturması yapılıyor, inşaat alanına işçilerin telefon sokması bile yasak. Erdoğan’ın yazlık köşkünde çalışanların büyük bir kısmı Osmaniye, Kilis, Adana ve Antep gibi şehirlerde getirilen işçiler. Bu illerden getirilen işçiler günlük olarak 150-200 lira arasında para alırken Bitlis, Van, Ağrı gibi Kürt illerinde gelen işçiler ise 50-60 lira ücretle çalıştırılıyor.

İŞÇİLER ARASINDA AYRIMCILIK

Ağrı’nın Patnos ilçesinde yaşayan ve güvenlik gerekçesiyle adını açıklamak istemeyen bir işçi, yaz ayları boyunca köşk inşaatında çalıştığını ama halen parasını alamadığını söyledi. İnşaatta çalışanların arasında büyük bir ayrımcılık yapıldığını dile getiren işçi, şöyle konuştu: “Ben dört ay orada çalıştım. Tüm ağır işleri Kürt işçilere veriyorlar. Özellikle Osmaniye ve Kilis’te getirilen işçilere, 150 ile 200 lira arasında para verilirken, bizlere 50 ile 60 lira veriliyor. Bize bu parayı da zamanında vermiyorlar. İnşaat alanı ve çalışması çok gizli yapılıyor. İnşaat alanını telefonda çeken ve sosyal medyada paylaşan işçilerin işine son verildi.”