Eruh’tan Heftanin’e yenilmeyen çizgi

YJA STAR komutanlarından Berfin Nurhak, Komutan Agit şahsında açığa çıkan yiğitlik çizgisinin, Eruh’tan Heftanin’e kendi kahramanlarını yaratmaya devam ettiğini söyledi.

YJA STAR komutanlarından Berfin Nurhak, 15 Ağustos Atılımı’na öncülük eden Mahsum Korkmaz’ın (Agit) komutan kişiliğini, onun gerilla mücadelesi açısından oynadığı tarihsel rolü ve kadınla yoldaşlığını değerlendirdi.

Komutan Agit’in duruşunun, Kürdistan’da devrimci bir çizgi oluşturduğunu, bunu Kürdistan’daki yiğitlik çizgisi olarak ele almak gerektiğini kaydeden Nurhak, “Heval Agit’in öncülüğü ve direnişi, Kemal Pir, Haki Karer ve Hayri Durmuşların direnişi ruhunun devamıdır. PKK içerisindeki yiğitlik çizgisini, kendi duruşu, katılımı ve cesaretiyle büyüttü ve derinleştirdi. Kürdistan’da yiğitliğin tohumlarını ekti” dedi.

YOLDAŞLIK BAĞLARI

Komutan Agit’in, bu yiğitlik duruşunu kazanmasının sebeplerinden birinin de yol arkadaşlarıyla arasında oluşturduğu büyük yoldaşlık bağları olduğunu kaydeden Nurhak, “PKK’nin kuruluş günlerinde oluşan ve Agit arkadaşla da beraber devam eden Apocu yoldaşlık, çok büyük bir güç ve bağlılık yarattı. Heval Agit’in güç aldığı şey de bu yoldaşlık kültürüydü” şeklinde konuştu.

ÖZGÜRLÜK ÇİZGİSİ

Kadın arkadaşlarına yaklaşımının, Halk Önderi Öcalan’ın kadın özgürlük çizgisine göre olduğunu, bu konuda büyük emek ve çaba sergilediğini kaydeden Nurhak, “Daha o zamanlarda kadın arkadaşların bu dağlarda savaşabileceğini, ordulaşabileceğini görmüş ve bu inançla yaklaşmıştı. Komuta ve zafer kişiliğini yaratması kadın arkadaşlarla ilişki düzeyiyle de bağlantılıdır. Bu yaklaşımı, bugün bile bize çok büyük güç veriyor” dedi.

ERUH’TAN HEFTANİN’E

Gerillanın bu kadar yoğun işgal saldırıları karşısında nasıl direndiği konusunun herkes için merak konusu olduğunu; örneğin Heftanin bu kadar teknik imkan ve yoğun saldırıya rağmen sergilenen tarih direnişin kaynağının sorulduğunu kaydeden Nurhak, şunları söyledi: “Bu kadar yoğun saldırılar karşısında gerillanın hala dimdik ayakta durmasının sebebi Önder Apo felsefesinden aldığı güçtür. Bu, insanda bir yenilmezlik iradesi yaratıyor. Aynı zamanda savaş mevzilerinde Agit arkadaşın gerillaya bıraktığı bir miras var. Gerilla bu miras üzerinden ilerliyor. Bunun en son örnekleri de Heftanin’de direnen ve şehadete ulaşan Esmer, Nucan ve Rüstem arkadaşların şahsında açığa çıktı. Agit şahsında açığa çıkan yiğitlik çizgisi, Eruh’tan Heftanin’e kendi kahramanlarını yaratmaya devam edecektir.”