Eski KDP’li Resul: KDP ve ENKS Kürtlere ihanet ediyor

1961 yılında Güney'de başlayan halk ayaklanmasına katılan ve defalarca Melle Mustafa Barzani’yle görüşen Hacı Resul, bugün KDP ve ENKS’nin Kürt düşmanı Türk devletiyle işbirliği yaparak Kürtlere karşı büyük bir ihanet içinde olduğunu söyledi.

80 yaşının üzerinde olan Rojavalı Hacı Resul, eski bir KDP’li. Rojava'da Kürtler tarafından kurulan ilk siyasi partide yer alır. 1961’de Güney Kürdistan’da başlayan Kürt hareketine katılır. 1985’ten bu yana da PKK’ye gönül veren Hacı Resul’ün ailesinden birçok kişi PKK saflarına katılarak şehit olur.

Hacı Resul, KDP’ye, 1961’de başlayan Güney Kürdistan silahlı ayaklanmasına katılımını ve sonrasında PKK’ye nasıl gönül verdiğini anlatarak tanıklığıyla her iki parti arasındaki farkları değerlendirdi.

Hacı Resul, KDP ve ENKS’nin Türk devleti isteğine göre hareket ederek PKK ve Rojava Devrimi’ni hedef aldığını belirterek, "Biz, Kürtler arasında savaş değil birlik istiyoruz. Ama gerçek birlik istiyoruz. Eğer bir taraf Kürt düşmanı Türk devleti ve çetelerinden kopamıyorsa birlik olamaz. Orada halkına ihanet vardır" diye konuştu.

‘VATAN VE KÜRTLÜK İÇİN DEVRİME KATILDIK’

Hacı Resul’ün ailesi 1940 yılında Kuzey Kürdistan’dan Rojava Kürdistan’a göç eder ve Dêrîk’e yerleşir. 1957 yılında Rojava Kürdistan’da Kürtler tarafından kurulan ilk siyasi parti olan Suriye Kürdistan Demokrat Partiye katılan Hacı Resul, 1961 yılında Güney Kürdistan'da Kürtlerin başlattığı halk hareketine de katılır. Rojava ve Güney Kürdistan arasında gidip gelen KDP’nin üst düzey yetkilileri ile görüşen Hacı Resul, Rojava’da KDP için örgütlenme ve dış ilişkiler çalışmaları yürütür. Kardeşi de 1973 yılında peşmergeye katılır ve Geliyê Zaho’da Irak devleti milis güçleri tarafından ağır yaralanır.

O süreçte KDP’li olan Hacı Resul şunları söyledi: "Biz partiliydik. Devrim başladığında vatan için, Kürtlük için devrime katıldık. Sadece biz değil birçok kişi Rojava’dan Güney’e gitti peşmergeye katıldı. Ben Melle Mustafa Barzani ile en az 4 defa görüştüm. Kongreye katıldım. Rojava’da komünler, örgütler Güney Kürdistan’daki devrime yardım ederdik. Onların notlarını taşırdım. Partiye silah ve cephane alıp götürürdük. Çünkü bir Kürt hareketiydi. Biz, ‘Vatan için Kürtlük için yapıyoruz’ diyorduk. Ölüm umurumuzda değildi."

REJİM DEFALARCA TUTUKLADI AMA DURDURAMADI

Hacı Resul ve ailesi KDP’li oldukları için defalarca Suriye BAAS Rejimi’nin baskılarına maruz kalır. Hacı Resul hakkında tutuklama, ailesi içinde Süveyde’ye sürgün kararı çıkarılır. Ama rejimin baskı ve tutuklamalarına rağmen durmayan Hacı Resul Barzanilerin silah bırakmasının ardından artık hiçbir çalışma yürütmez.

Hacı Resul rejim baskılarından dolayı ailesiyle birlikte Dêrîk köylerinde saklandığını ama KDP için çalışmaya devam ettiğini söyleyerek, "Af çıkana kadar böyle gizli gizli devam ettim. Çalıştım. 1973’te tutuklandım. 6,5 ay cezaevinde kaldım. Bırakıldım tekrar devam ettim. Fakat daha sonra Irak’ın saldırıları oldu. Devrim darbe yedi. Artık devrimi bıraktılar. Bir kısmı Türkiye’ye gitti, bir kısmı Rojava’ya geldi. Ben de artık evimde normal bir vatandaş gibi oturdum. 1981 yılında yeniden rejim tarafından tutuklandım. 2 yıl sonra çıktım. Artık 1985’te Apocuları tanıdım ve onları sevdim" diye konuştu.

‘APOCULAR FEDAİ VE SAVAŞÇIYDI’

O dönem “Apocular” olarak tanınan PKK’lileri tanıdığında onlardan etkilendiğini belirten Hacı Resul, "Onları pratikleri ve duruşlarıyla tanıdım. İnsanilerdi, savaşçılardı ve fedailerdi" dedi.

Hacı Resul ve ailesi 1985’teki tanışma ardından PKK’ye gönül verir. Oğlu ve kardeşlerinin çocuklarından birçok kişi PKK’ye katılır. Bugün 1 oğlu ve 6 yeğeni PKK ve YPG şehidi olan Hacı Resul şunları söyledi: "PKK’liler fedaiydi ve etkileyicilerdi. Ne diyorlarsa yapıyorlardı. ‘Kürdistan kurulacaksa bunlar kuracak’ diye düşünüyordum. Bugün de Apocular ne diyorsa yapıyor. Ortadoğu’da herkes PKK’yi konuşuyor. Şengal’i ve bizleri onlar DAİŞ’ten kurtardı.

Ben kendim gittim, Kandil’i ziyaret ettim. PKK yönetimiyle görüştüm. Biz PKK’ye gönül verdik, çocuklarımız katıldı, şehit verdik. Sonuna kadar da şehitlerimizin yolunda yürüyeceğiz."

‘PKK VE KDP ARASINDA ÇOK BÜYÜK FARKLAR VAR’

Hacı Resul KDP’yi de PKK’yi de iyi tanıdığını belirterek her iki parti arasında çok fark olduğunu dile getirdi. Hacı Resul, "Bugün bütün Ortadoğu ve dünya PKK’yi konuşuyor. PKK Şengal’i ve Rojava’yı DAİŞ’ten kurtardı. Rojava Devrimi’ne can verdi, şehit verdi. Eskiden evimizde oturmaya korkardık. Gizlenirdik, bugün rahatız. Toprağımız bizim.

Ama KDP öyle değil. KDP ve peşmergenin yarısı tüccar. Devrime ve partiye kendi çıkarları ve ticaretleri için katılmışlardı. Zaten bugün durum daha kötü. Eğer KDP peşmergeler savaşsaydı, Şengal’de katliam olmazdı. Eğer peşmerge savaşsaydı, bugün Kerkük Kürtlerin elinde olurdu. Dünya alem biliyor bugün KDP Türk devletinden ayrı adım atamıyor. Kürt düşmanlığı yapan Türkiye’ye yardım ediyor" diye konuştu.

‘BUNDAN BÜYÜK İHANET OLUR MU?’

KDP’nin “PKK Güney Kürdistan’ı işgal ediyor” söylemine de yanıt veren Hacı Resul, “Biz hepimiz Kürdüz. O zaman siz niye Suriye'ye geliyordunuz? Biz niye gelip Güney'de Kürtlük için savaşıyorduk. Bugün PKK'ye terörist diyorlar. Ben de burada diyorum, kim ki Kürtlerin düşmanı Türkiye’ye yardım ediyor o kendisi teröristtir. KDP Kürtlere ihanet içindedir" dedi.

Hacı Resul, Güney Kürdistan’da Irak devletine karşı Kürt ayaklanması başladığında Rojava halkının KDP’ye destek için seferber olduğunu, binlerce Rojavalının peşmergeye katılarak şehit düştüğünü belirterek, "Ama onlar devrim başladı Hendek kazdılar. Bugün sınırın hepsini tutmuşlar. Türk devletine yardım ediyorlar. Madem biz de Kürdüz onlar da Kürt neden Güney Kürdistan ve Rojava arasını kapatıyorlar, neden gidiş geliş yok. Türk devletinin istediğini yapıyorlar. Bu ihanet değil mi? Bundan büyük bir ihanet olur mu? Bugün Güney yönetimi ve Erdoğan arasında ne fark var. Hiçbir fark yok.

Barzaniler Güney Kürdistan’ı, Kürtleri Hewler ve Süleymaniye olarak 2’ye böldüler. Bugün de burada ENKS'li ve yurtsever Kürtler var. Eğer Barzaniler böyle yapmasa Suriye Kürtleri ikiye bölünmezdi" ifadelerini kullandı.

‘EFRÎN’İ UNUTMADIK, TÜRK DEVLETİNDEN KOPMAYANLAR BİRLİK OLMAZ’

Hacı Resul, ENKS’nin KDP’ye bağlı bir güç olduğunu söyleyerek ENKS ve Kürt güçlerinin birlik olmasının koşulunun Türk devleti ve çetelerinden kopmaları olduğunu kaydederek, "Biz bunun dışında kabul etmiyoruz. Bugün ENKS eğer birlik istiyorsa Türkiye ve çetelerden kopmalıdır. Çete olmayan her Kürt gelip toplumumuza girebilir. Başımızın üstünde yeri olur. Birlikte Kürtlük için çalışırız. Bıraksınlar, ‘Kuzeyliler Rojava’dan çıksın’ demeyi. Her Kürdün Rojava’da yeri var, yeter ki çete olmasın, halkına ihanet etmesin.

Ama biz ne kadar da çetelerden, düşmandan kopun desek de onlar kopmuyorlar. ENKS bugün kötülükte KDP’yi de geçti. Biz Efrîn’i unutur muyuz? Efrîn’de ne yaptılar. Efrîn’de Kürt düşmanı Türkiye’yle işbirliği yaptılar ve Kürtlerin başına bir felaket getirdiler. Efrînlilerde ne toprak bıraktılar, ne yaşam. Zeytinleri bile çaldılar.

İbrahim Büro Türkiye işgale başlamadan önce ‘Efrîn’i başınıza yıkacağız’ diyordu. Çünkü Türk devleti onlara işte 'Efrîn’i, Kobanê'yi, Serêkaniyê’yi alıp sizi başına vali yapacağım’ demişti. Ama hepsi yalan çıktı.

Şimdi eğer Türk devletinden koparlarsa birlik olur ama kopmazlarsa kabul etmiyoruz. Biz gerçek birlik istiyoruz. Ama eğer bir taraf Kürt düşmanı Türk devletinden kopmuyorsa birlik olmaz. Orada halkına ihanet vardır" diye konuştu.