Güney Kürdistan’da protestolar: Hükümet istifa

Güney Kürdistan’ın birçok kentinde alanlara çıkan halk, Türk devletinin işgal saldırılarına karşı sessizliği, ekonomik kriz ve sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle bölge hükümetinin istifasını istedi.

Güney Kürdistan’ın birçok kentinde akşam saatlerinde büyük protestolar yaşandı.

Güney Kürdistan hükümetinin Türkiye’nin saldırılarına sessiz kalmasını, ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle maaşların ödenememesi ve sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle Süleymaniye, Halepçe ve Hewler, Kelar, Ranya ve Şeladizê kentlerinde sokağa çıkan halk, tepkilerini gösterip hükümeti istifaya davet etti.

Süleymaniye’deki protestoların adresi Özgürlük Parkı oldu. Burada toplanan yüzlerce kişi tepkilerini “Hükümet istifa” sloganları atarak gösterdi.

Ranya kentinde ise tepkilerini göstermek üzere pazar alanında toplanan kent halkı, asayiş güçlerinin saldırısına maruz kaldı. Halkın üzerine gaz bombası atılıp, plastik mermilerle ateş açıldı. Halk ise taşlarla karşılık verdi. Yaşanan olaylarda çok sayıda gösterici yaralandı.

Kelar'da Leyla Kasim Parkı’nda toplanan halk, buradan kaymakamlık binasına yürüdü. Ancak yürüyüşe saldırılması üzerine olaylar çıktı ve Kaymakamlık binasının girişindeki güvenlik kulübesini ateşe verildi. Halk ile asayiş güçleri arasındaki çatışmalar halen devam ediyor.

Duhok kentine bağlı Şeladizê’de ise, Türkiye’nin saldırılarına karşı yapılması planlanan protesto eylemi öncesinde sokağa çıkma yasağı ilan edilip, kente giriş-çıkışlar yasaklandı. KDP’ye ait bağlı asayiş güçleri protestoların önüne geçmek için esnafları dükkanlarını kapatmaya zorladı.