Hakkari sağlık hakkından mahrum

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari ve ilçelerinde birçok branşta uzman doktor olmadığını belirterek, anne-bebek ölüm hızı oranında en yüksek iller arasında olan Hakkari’nin sağlık hakkından mahrum bırakıldığını söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede, Türk Sağlık Bakanlığı’nın son yayınladığı İstatistik Yıllığı (2019) verilerine göre; Hakkari’nin en kötü iller arasında yer aldığını belirtti.

ANF’ye konuşan Hakkari Milletvekili Dede, 100 bin canlı doğumda; bebek ölüm hızı 10,1’in üzerinde en yüksek iller arasında olan Hakkari’nin, anne ölüm oranında da 25’in üzerinde en yüksek iller arasında yer aldığını söyledi.

Kendisi de bir hekim olan Dede, şunları paylaştı: “Hastane yatağı sayısı, yoğun bakım yatağı sayısı, yeni doğan yoğun bakım yatağı sayısı, kişiye düşen hemodiyaliz, MR, BT cihazı, diş ünite sayısı gibi hemen hemen bütün sağlık hizmeti oranlarında yine en kötü iller arasında geçiyor.”

Fiili durumun daha da vahim olduğunu; Hakkari’de birçok branşta uzman doktor bulunmadığını, olan uzman doktorların izinli, hasta ve ameliyatta olması halinde hastaların ortada kaldığını kaydeden Dede, şöyle devam etti: “Bu ciddi sayıda hasta yığılmalarına sebep olduğu için randevu almak, sıra bulmak zorlaşıyor. İlçelerde ilk müdahale yapılıp hastalar çoğunlukla ya Van’a ya da Hakkari Devlet Hastanesi’ne sevk ediliyor. Bu durumda da sevk çilesi başlıyor. Sert iklim koşulları, 200-300 km’lik yol gitmek zorunda kalma riskli hastalar için oldukça tehlikeli olabiliyor.”

DOKTOR EKSİKLİĞİ VAR

Nüfusunun tamamı Kürt olan Hakkari’de halkın ana dilinde sağlık hizmeti alamamasının da sorun olduğunu kaydeden Dede, doktor ve sağlık çalışanı eksikliğine işaret etti.

Dede, şunları dile getirdi: “Hakkari’de 100 bin kişiye düşen toplam hekim sayısı 136, uzman hekim sayısı 62, diş hekimi sayısı 25, hemşire-ebe sayısı 28, aktif çalışan aile hekimi başına düşen nüfus sayısı 3 bin 352 kişiden fazla. Bu verilerle Hakkari, yine en kötü iller arasında. Yaklaşık 120 bin nüfusu olan Yüksekova’nın Devlet Hastanesi’nde tek bir kadın-doğum uzmanı olduğu için doktor, örneğin ameliyatta olduğunda hastalar muayene olamıyor veya acil bir durum olduğunda müdahale edilemiyor. 6 yıl önce açılması beklenen Derecik Devlet Hastanesi’nde sadece 2 uzman hekim, 2 pratisyen hekim ve 1 acil aile hekimi çalışıyor. Bunun gibi birçok örnek verebiliriz. Bakın, öyle ki uzman eksikliğinden dolayı zaten zor koşullarda çalışmak zorunda kalan doktorlar, bazen geçici görevlendirmelerle başka ilçelere gönderiliyor” dedi.

HALK, MAĞDUR EDİLİYOR

Doktor, personel ve cihaz eksikliği sebebiyle Hakkari’de hastaların çok sık başka illere sevk edildiğini söyleyen HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, şunları ekledi: “Bu da zaten maddi güçlükler yaşayan halkın daha çok belini büküyor. Gittikleri çevre illerde barınma sorunları yaşıyorlar. Aylarca süren mağduriyetler yaşanıyor. Çok hayati, temel bazı tıbbi cihazlar dahi ilçelerde bulunmuyor. Bu eksiklikler çoğu hastalığa geç tanı konulmasına neden oluyor. Yeterli uzman doktor ve ekipman olmadığı için hastaların takibi de başka merkezlerde yapılması gerekiyor. Bu durum da mağduriyetlerin uzun sürmesine sebep oluyor. Çoğunlukla ilçelerden Hakkari merkeze veya Van’a sevk ediliyorlar. Ancak buralarda da sıra, randevu, hastanede yatak sorunu yaşadıkları için diğer çevre illere gitmek durumunda da kalabiliyorlar. Çok kritik hastalar Ankara, İstanbul gibi şehirlere gitmek durumunda da kalabiliyor.”