Hastalığına rağmen geç tahliye edilen Kalbişen, yaşamını yitirdi

Yüzde yüz engelli raporu olmasına rağmen tahliyesi geciktirilen ve ilaçlarını alması engellenen 80 yaşındaki Kazım Kalbişen, yaşamını yitirdi.

Patnos Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği 4 yıl 2 ay cezası onanan ve 2020 yılında tutuklanarak cezaevine konulduktan 3 ay sonra tahliye edilen 80 yaşındaki Kazım Kalbişen, iki gün önce hayatını kaybetti. Cenazesi Gebze’den alınan Kalbişen, Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Tetergazî köyünde defnedilirken, taziye de yine köyde kuruldu.

 
İleri derecede kalp hastalığı, KOAH, hipertansiyon rahatsızlığı bulunan Kalbişen, hastalıklarından dolayı yüzde yüz engelli raporu bulunmasına rağmen rehin alınmıştı.


Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Tetergazî köyünde yaşadığı dönemde 80 yaşındaki Kalbişen hakkında “örgüte yardım ve yataklık yapmak” iddiasıyla dava açıldı. 2009 yılında yargılandığı Patnos Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 yıl 2 ay hapis cezası verilen Kalbişen’in cezası 2020 yılında Yargıtay tarafından onandı.
Cezanın onanmasının ardından 10 Temmuz 2020 tarihinde evinin bulunduğu Gebze’de gözaltına alınmak istenen Kalbişen, fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Hastanede kaldığı süre içerisinde cezanın ertelenmesi için yapılan başvurulara ret cevabı verilirken, Kalbişen, polis baskısıyla taburcu edilerek cezaevine götürüldü.

 
İLAÇLARI VERİLMEDİ


Yaşananları anlatan Kalbişen’in avukatı ve aynı zamanda torunu olan Beritan Kalbişen, “Gözaltına alacakları sırada dedem fenalaştığı için Gebze Hastanesi’ne kaldırıldı. Dedeme 2015 yılında yüzde yüz engelli raporu verilmişti. Zaten gözaltına alınabilecek bir sağlık durumu yoktu. Kolluk baskısıyla taburcu olduktan sonra ambulansla Kandıra Cezaevi 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne götürdüler ama cezaevi o halde kabul etmedi. Ardından Kandıra 2 Nolu T Tipi’ne götürdüler, orası da kabul etmedi. En son Kandıra 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi kabul etti. Cezaevi giriş işlemlerinin ardından dedem, Seka Devlet Hastanesi Mahkum Koğuşu’na sevk edildi. Bu durum bir eziyete dönüştü ve 17 saat boyunca kullanması gereken ilaçları verilmedi” dedi.

 
'CEZAEVİ SÜRECİ ÖLÜME YOL AÇTI'


İnfazın ertelenmesi için Kocaeli Cumhuriyet Savcılığı’na başvuru yaptıklarını ve savcılığın da ATK’nin raporu doğrultusunda cezayı 6 ay ertelediğini söyleyen Kalbişen, “Dedem, Eylül ayında tahliye edildi. Ama dedemin cezaevi sürecinin üzerinden tam 3 ay geçmişti ve bu durum ölüm gibiydi. Dedem tahliye olduktan sonra yoğun bakıma alındı ve bir hafta orada kaldı. 2021 Şubat ayında tekrar infaz ertelemesi başvuru yaptık ve ATK, cezayı bir yıl daha erteledi. Mart 2022 tarihinde yine başvuru yaptık, bu kez bir yıl daha yine erteleme verdiler. Çünkü dedemi tıbben iyileşmesi mümkün değildi. Cezaevini girdikten sonra dedemin hastalığı çok ilerledi ve maalesef bu durum ölümüne yol açtı” diye konuştu.