HDP Zaxo katliamını Amed’de protesto etti

HDP'nin Zaxo’da yapılan katliama ilişkin Koşuyolu Parkı’nda yaptığı protestoda, “Katliamın hesabını soracağız” vurgusu yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed il örgütü Zaxo’da yapılan katliama ilişkin, Amed’in Bağlar ilçesine bağlı Koşuyolu Parkı’nda basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya HDP’li Amed vekilleri Dersim Dağ ile Remziye Tosun, Tevgera Jinên Azad (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve HDP il ve ilçe örgütleri, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve kentte bulunan birçok sivil toplum örgütü katıldı. Açıklamada, “Em komkujiya Zaxoyê şermezar dikin” pankartı ve katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. 

‘BARIŞ DEMEKTEN VAZGEÇMİYORUZ’ 

İlk olarak konuşan HDP Amed İl Örgütü Eşbaşkanı Gülistan Atasoy yaşanan katliama dikkat çekerek, “Bu saldırı tüm dünyanın gözü önünde yapıldı ve insanlar katledildi. Gerek Irak parlamentosu gerekse Avrupa Parlamentosu Türkiye’nin yaptığını açıkladı fakat Türkiye yaptığı açıklamada hiçbir sorumluluk hissetmemiştir. Böylelikle üstünü örtmek istiyor. Bu katliamların yaşanmamasının tek yolu gerçek barışın inşa edilmesidir. Bu katliamların yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. HDP’nin ısrarla barış demesinin nedeni budur. Barışın önemi bir kere daha ortaya çıkıyor. Bundan kaynaklı da HDP kapatılmak isteniyor. Bizler her koşulda barış demekten asla vazgeçmeyeceğiz” dedi. 

‘BU KATLİAMIN HESABINI SORACAĞIZ’ 

Ardından konuşan Dersim Dağ, AKP ve MHP politikalarının devlet politikaları gibi gösterdiğini kaydetti. Dağ, katledilen 10 kişinin AKP ve MHP politikaları sonucu olduğuna dikkat çekti.

Kürdistan’da yürütülen soykırım politikalarına değinen Dağ, şöyle devam etti: “Rojava’ya saldıranlar, Zilan ve Suruç katliamlarını yapanlar, bugün Zaxo'da da katliam yapıyor. Barışın olması için Kürtlerin iradesinin tanınması gerekir. Nerde Kürtlerin kazanımı varsa Türkiye oraya saldırıyor. Kürtlerin iradesi, kültürü, kimliğinin yok sayılmasının karşısında birlik olunmalıdır. Hiçbir zaman bu katliamları kabul etmeyeceğiz. Bu katliamın hesabını soracağız” demesi üzerine konuşma polislerce engellenmek istendi. 

AÇIKLAMAYA POLİS ENGELİ 

Polisler, Dağ’ın Türk ordusu ve devletini itham ettiğini gerekçe göstererek barikatlarla kitlenin önünü kapatarak kitleyi çembere aldı. Bu sırada kitle, “Baskılar bizi yıldıramaz” ve “Faşizme geçit yok” sloganıyla karşılık verdi. Polis basın mensuplarının önünü kalkanlar ile kapatarak çekim yapmalarını engellemek istedi.

Tüm engelleme girişimlerine rağmen yapılan konuşmaların ardından açıklama sona erdi.