Hewlêr’den sınırdışı edildi, Süleymaniye’de gözaltına alındı

KDP’nin Hewlêr’den sınırdışı ettiği Hasan Kaçar, 1 Aralık günü Süleymaniye’de BM ofisi önünde çadır kurduktan sonra akşam saatlerinde gözaltına alındı.

Kuzey Kürdistanlı Hasan Kaçar, eşi ve iki küçük çocuğuyla birlikte 23 Kasım’da KDP Hewlêr asayişi tarafından sınır dışı edilmişti.

Kaçar ailesi maruz kaldığı uygulamaları protesto etmek için Süleymaniye’deki BM ofisi önünde 1 Aralık günü çadır kurarak eylem başlattı.

Burada basına açıklamada bulunan Hasan Kaçar, Hewlêr’de asayiş tarafından işkenceyle çıkarıldığını belirtti. Ailesiyle birlikte 8 gündür Süleymaniye sokaklarında yaşadığını ifade eden Kaçar, “Çocuklarımız Hewlêr’de okuyordu ve şimdi eğitim haklarından mahrumlar kaldılar” dedi.

Birleşmiş Milletler’i görevini yerine getirmeye çağıran Kaçar, “Bizim eve dönebilmemiz ve çocuğumuzun da eğitimine devam edebilmesi için ilgili kurumların üzerine düşen sorumluluğunu üstlenmesi gerekiyor” diye ekledi.

Aynı gün akşam saatlerinde Hasan Kaçar gözden kayboldu ve haber alınamadı. Ancak saatler sonra ailesini arayan Kaçar, durumunun iyi olduğunu söyledi. Görüşme sırasında kendisini polis olarak tanıtan bir kişinin Kaçar’ın gözaltında tutulduğunu söylediği belirtildi.

RojNews, Süleymaniye Polis Müdürlüğü’nün 2 Aralık sabahı kendilerini arayarak Hasan Kaçar’ın gözaltında olduğunu doğruladığını yazdı.  

Bunun üzerine HDP Süleymaniye temsilcileri Genel Asayiş Müdürlüğü ile kurdukları iletişim kurdu. Asayiş Müdürlüğü Hasan Kaçar’ın gözaltında olduğunu kabul etti.

HDP temsilcileri, asayişin kendilerine Hasan Kaçar’ı ikamesinin (oturma izni) olmaması ve çadır kurma eylemi nedeniyle gözaltında tutuklarını söylediklerini akardı. Şikayetin Birleşmiş Milletler ofisi tarafından yapıldığından şüphe ediliyor.

Kaçar, 12 yıl boyunca Türk devleti tarafından cezaevine konulmuş, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ısrarı üzerine kronik rahatsızlığı nedeniyle 2014 yılında 20 siyasi tutsak ile birlikte tahliye edilmişti.