HPG: Amed şehitleri zafer ve intikam gerekçemiz olacak!

Şehit düşen 4 kadın gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Bizlere büyük bir moral ve inanç aşılayan öncü YJA Star komutanlarımız Nujîn, Berfîn, Ronahî ve Avent yoldaşlarımızın zafer ve intikam gerekçelerimiz olacağını belirtiyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Amed’de şehit düşen 4 kadın gerillanın kimlik bilgilerini açıkladı. HPG açıklamasında şunlar belirtildi:

“11 Mayıs 2021 tarihli açıklamamızda; 27 Nisan 2021 günü işgalci Türk ordusunun Amed eyaletinin Şehit Remzi alanındaki Helezîlê bölgesine dönük bir operasyon başlattığını, 28 Nisan günü bu operasyonun genişlediğini ve 29 Nisan günü saat 05.30’da Kurtê köyü alanında bulunan YJA Star güçlerimiz ile işgalci ordu arasında yaşanan şiddetli çatışmalarda birçok işgalcinin cezalandırıldığını, değerli komutanımız Nujîn yoldaş komutasındaki Berfîn, Ronahî ve Avent yoldaşlarımızın şehadete ulaştıkları bilgisini paylaşmıştık.

Şehadete ulaşan ve sicil bilgileri netleşen yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Nujîn Amed
Adı Soyadı: Suna Taş
Doğum Yeri: Sêrt
Anne – Baba Adı: Fatma – Mehmet Nuri
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Nisan 2021 / Amed

 

Kod Adı: Berfîn Nûcan
Adı Soyadı: Latife Hamîdî
Doğum Yeri: Urmiye
Anne – Baba Adı: Hanife – Faris
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Nisan 2021 / Amed

 

Kod Adı: Ronahî Tamara
Adı Soyadı: Aynur Ulugana
Doğum Yeri: Bedlîs
Anne – Baba Adı: Saide – Kıyasettin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Nisan 2021 / Amed

 

Kod Adı: Avent Feda
Adı Soyadı: Dîlan Silinsin
Doğum Yeri: Manisa
Anne – Baba Adı: Mevlüde – Yusuf
Şehadet Tarihi ve Yeri: 29 Nisan 2021 / Amed

 

NUJÎN AMED

Nujîn yoldaşımız Şanlı 15 Ağustos Atılımı’nın başladığı, işgalci sisteme ilk kurşunun sıkıldığı Sêrt’in Dihê ilçesinin yurtseverliğiyle bilinen ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne birçok değerli evladını veren Êrs köyünde dünyaya gelmiştir. Soykırımcı Türk devletinin gerillanın halkla buluşmasını önlemek, Kürdistan’ı Kürtsüzleştirip Kürt halkını asimile etmek amacıyla köyleri yakıp ve halkımızı Türkiye metropollerine göçertmeye mecbur etmesi nedeniyle Mersin’de büyüyen Nujîn yoldaşımız içinden çıktığı halk ve mücadele gerçekliğini hiçbir zaman unutmamıştır.

Nujîn yoldaşımız, sistemin halkımıza ve özelde de kadınlara dayattığı kölelik statüsünü hiçbir zaman kabul etmemiş ve sürekli bir mücadele içerisinde olmuştur. Daha genç yaşlarında özgürlüğün ancak mücadeleyle elde edilebileceğine inanmış ve bunun da PKK saflarında özgürlük gerillası olarak mümkün olduğuna karar vermiştir. Bu amaçla 2002 yılında gerilla saflarına katılmış ve nihayet özlemini duyduğu ve kendisinden bir parça olarak gördüğü Kürdistan dağlarıyla buluşmuştur. Gerillaya katılımını özgürlüğe atılan ilk adım olarak görmüş; sistemin geri ve geleneksel yanlarını üzerinden atmak için yoğun bir çabanın içerisine girmiştir. Özellikle erkek egemen sistemin kadını eksik gören, kadına sınırlı cüzi bir rol biçen ve tamamen nesneleştiren yaklaşımlarıyla yüzleşmesini bilmiş ve bunun büyük mücadelesini vermiştir. Verdiği mücadele neticesinde kişiliğinde köklü dönüşümler yaratmış, Önder Apo’nun büyük emeklerle açığa çıkarmak istediği özgür kadın kimliğine adım adım yaklaşmasını bilmiş ve Kürdistan dağlarında kendisini yeniden yaratmıştır.

Erkek egemenlikçi sistemin askerliği sadece erkeklere özgü bir alan olarak ele alan yaklaşımının PKK gerçekliğiyle boşa çıkarılması, kadın gerillacılığının ve komutanlaşmasının PKK saflarında açığa çıkması Nujîn yoldaşımızda büyük bir hayranlık uyandırmıştır. Bu amaçla öncü bir kadın gerilla ve komutanı olmak için büyük bir emek ve çabanın sahibi olmuştur. Partimiz PKK’nin ilk kadın komutanlarından olan Besê, Azîme, Nûjîn, Berîtan ve Zilanların izinden yürüyerek bin bir emek, mücadele ve fedakarlıkla yaratılan kadın ordulaşmasının korunup daha da büyütülmesini hem bir zorunluluk olarak görmüş hem de şehit yoldaşlarının anılarına sahip çıkma olarak ele alarak buna denk bir pratiğin sahibi olmuştur. Nujîn yoldaşımız Xakurkê’den Zagroslara, Metina’dan Amed’e, Botan’dan Şengal’e, Şengal’den de Cilo ve yine Amed’e kadar soluksuz bir şekilde mücadelenin ihtiyaç duyduğu her alanda kesin başarı temelinde çalışma yürütmüştür. Zafere kilitlenen öncü bir YJA Star komutanı olarak kadın özgürlük mücadelesinin sembol şehitlerinden biri olmuş ve mücadele tarihimizdeki onurlu yerini almıştır.

BERFÎN NÛCAN

Berfîn yoldaşımız Rojhilatê Kurdistan’ın Urmiye şehrinde yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Ailesinin yurtsever ve kültürüne bağlı olması nedeniyle daha küçük yaşlarda Kürtlük bilincini edinmiş ve halkımızın içinde bulunduğu sömürge konumunu hiçbir zaman kabullenmemiştir. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ni bir bütün olarak ele alan ve ülkemiz Kürdistan’ın ancak 4 parçada yürütülecek yekpare bir mücadele ile özgürleşebileceğine inanmıştır. Bu açıdan ulusal bir kişilik olarak şekillenmiştir. Önder Apo’ya yönelik geliştirilen uluslararası komplo Kürdistan genelinde ve dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Rojhilatê Kurdistan’da da büyük bir öfkeyle karşılanmış, buradaki halkımız geliştirdiği tarihi serhildanlarla Önder Apo’yu sahiplenmiştir. Berfîn yoldaşımız Kürdistan Özgürlük Hareketi’ni bu serhildanlar sürecinde tanımış ve Kürdistan’daki özgürlük mücadelesinin ancak gerilla mücadelesiyle zafere gideceğine inanmıştır. Bu inançla 2005 yılında gerilla saflarına katılan Berfîn yoldaşımız, Kürdistan dağlarını özgürlüğün mekanı olarak ele almış ve toplumun kadına biçtiği kölelik kefenini büyük bir öfkeyle yırtarak özgürlüğe adım atmıştır. Gerillaya katıldığı günden itibaren sürekli bir arayışın içerisinde olmuş ve kendisini geliştirmek için bu temelde büyük bir emek ve çabanın sahibi olmuştur. Verdiği emeğin karşılığını kişiliğinde önemli değişimler yaratarak ve özgür kadın kimliğinde her geçen gün daha da derinleşerek somutlaştıran Berfîn yoldaşımız kadının özgücüne dayanarak ulaşabileceği özgürlük düzeyini, PAJK militanlığını ve yılmaz YJA Star komutanlığının somut bir örneği olmuştur.

PKK’deki yoldaşlık ilişkilerine büyük değer veren ve bu yoldaşlık ilişkileri sayesinde insanın büyüyebileceğine ve anlam kazanacağına inanan Berfîn yoldaşımız, yoldaşlarının yoldaşı olabilmek için duyguda ve düşüncede kendisini sürekli eğitmiş, özellikle Önder Apo’ya ve şehit yoldaşlarımıza layık olabilmenin çabası içerisinde olmuştur. Yine şehit yoldaşlarına bağlılığın gereği olarak ve onların intikamlarını alabilmek için askeri ve ideolojik olarak kendisini yetkinleştirmiş ve öncü bir YJA Star komutanı olarak Bakurê Kurdistan’da mücadele etme şansına sahip olmuştur. Böylece en büyük hayallerinden birini gerçekleştirerek Bakurê Kurdistan’da ve başkentimiz Amed’de yıllarca pratik yürütmüştür. Rojhilatê Kurdistan’dan yola çıkan ve Kürdistan’ın 3 parçasında mücadele eden ulusallıkta ve devrimcilikte örnek bir özgür Kürt kadını olmuştur.

RONAHI TAMARA

Ronahi yoldaşımız Bedlîs’te yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Gençlik yıllarında yaşadığı çelişkiler Ronahî yoldaşımızın özgür yaşam arayışına yönelmesine neden olmuştur. Bu arayışı sonucunda Önder Apo’nun fikirleriyle tanışmış ve özgürlüğün ancak Kürdistan dağlarında gerilla saflarına katılmakla mümkün olabileceğine kanaat getirmiştir. Bu temelde 2007 yılında gerilla saflarına katılan Ronahî yoldaşımız gerilla saflarımızda da araştırmacı ve sorgulayıcı özelliklerini devam ettirerek, ‘’nasıl daha iyi mücadele edebilirim’’ diyerek arayış içerisine girmiştir. Bu amaçla Hêzên Taybet örgütlenmesine dahil olan Ronahî yoldaşımız kısa sürede muazzam bir çıkış yaparak fedai Apocu bir militan olarak öncü düzeyine yükselmiştir.

Yaşamda, eğitimde, savaşta ve aldığı her görevde örgüt ilkelerini yaşayan ve yaşatan bir komutan olmasını başarmış; canlı, fedakar ve emekçi özellikleri ile tüm yoldaşlarının saygısını kazanmasını bilmiştir. Ronahî yoldaşımız yılların tecrübesini ve birikimini tüm yoldaşlarıyla paylaşmasını seven ve bu temelde emek veren duruşuyla örnek bir komutanın tüm özelliklerini kişiliğinde temsil etmesini bilmiştir. Birçok arkadaşını ideolojik ve askeri anlamda hazırlamış, moral vermiş ve çözüm gücü olmalarını sağlamıştır. Parti içerisinde birçok farklı çalışmada yer almış, tüm görevlerini büyük bir hassasiyet ve duyarlılıkla yerine getirmiştir. Her anında Önderliğe ve şehit yoldaşlarına karşı özeleştiri verme sorumluluğunu yaşamış, bu anlamda çok derin yoğunlaşmış ve herkesi de yoğunlaştırmıştır. Önderliğe, şehitlere ve Kürt halkına olan bağlılığını ve sevgisini söylediği tüm sözlerden, yaptığı sohbetlerden ve davranışlarından anlamak mümkündü. Çok kararlı, azimli ve devrim ruhlu bir arkadaş olan Ronahî yoldaşımız örgütsel duruşu ve pratikçi katılımıyla etrafındaki birçok arkadaşı bir araya getirip örgütlemesini bilen bir komutan olmuştur.

Ronahî yoldaşımız başta Başurê Kurdistan olmak üzere mücadelenin birçok alanında çalışma yürütmüş ve son olarak 2017 yılında Bakûrê Kurdistan alanına geçerek soykırımcı Türk devletine karşı yürütülen özgürlük mücadelesine katılmıştır. Bakurê Kurdistan’da Garzan ve Amed eyaletlerinde başarılı pratikler yürütmüş ve yüreğinde taşıdığı şehit yoldaşlarının intikamlarını gerçekleştirdiği eylemlerle bir bir almasını bilmiştir. Kişiliği ve yoldaşlığıyla fedailer topluluğundaki her yoldaşının yüreğinde yer edinen Ronahî yoldaşımız zafere kilitlenen kadın komutamızın en önemli sembollerinden olmasını başarmıştır.

AVENT FEDA

Avent yoldaşımız aslen Amed’in Farqîn ilçesinden, yurtsever bir ailenin ferdi olarak Manisa şehrinde dünyaya gelmiştir. Genç yaşından itibaren kapitalist sistemle yoğun çelişkiler yaşamış ve alternatif yaşam arayışlarına yönelmiştir. Bu amaçla sol ve sosyalist mücadeleye ilgi duymuştur. Özellikle Partimiz PKK’nin komünal yaşam tarzından ve yoldaşlık ilişkilerinden etkilenmiş ve gençlik çalışmalarının içerisine girmiştir. Bu süreçte Kürt halk gerçekliğini daha iyi tanıyan Avent yoldaşımız aynı zamanda düşmanın geliştirdiği soykırım politikalarının da ayırdına varmıştır. Bu temelde kapitalist sisteme ve onun Ortadoğu’daki jandarması konumundaki TC’ye karşı etkili mücadelenin ancak gerillacılıkla mümkün olabileceğine inanmış ve yüzünü büyük özlem duyduğu Kürdistan dağlarına çevirerek gerilla saflarına katılmıştır.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra da devrimci tarzında ve temposunda hiçbir şekilde gerileme yaşamayan Avent yoldaşımız tüm benliğiyle çalışmalara katılarak fedai bir tarz yakalamıştır. Yaşadığı yoğunlaşma düzeyini Hêzên Taybet bünyesinde de sürdürerek fedai bir militan olmayı başarmıştır. Emekçi, moralli, dürüst kişiliği ve yüzünden bir an bile eksik etmediği gülüşüyle tüm yoldaşlarına moral kaynağı olmuştur. Fedai yoldaşlarından edindiği birçok tecrübeye ve birikime layık olmanın çabası içerisinde olmuştur. Fedai eylem yoğunlaşmalarını her zaman pratikleştirme hayali ve kararlılığı içerisinde olmuştur. Düşmana karşı olan intikam duygusunu bileyen ve örgütleyen örnek bir militan olmuştur. Yoldaşlarına karşı sonsuz bir sevgi ve saygı beslemiş, mütevazi ve olgun kişiliğiyle her yerde aranan bir yoldaş olmuştur.

2017 yılında büyük bir ideolojik donanım, güç, moral ve heyecanla gittiği Amed alanında aktif bir rol ve misyon üstlenmiştir.  İşgalci düşmanı birçok defa boşa çıkarmış ve büyük darbeler vurmuştur. Sözü ve pratiği bir olan Avent arkadaş bulunduğu her ortama rengini yansıtmıştır. Fedai ruhla gittiği her görevin üzerine büyük bir özgüven ve cesaret ile yürümüştür. Birçok fedai yoldaşın hayallerini tamamlama ve onlara verdiği sözlerin takipçisi olmuş, bu uğurdaki kararlılığıyla şehadete ulaşana kadar da tereddütsüzce yürümüştür.

Direnişleri ve zafere olan inançlarıyla biz yoldaşlarına ve halkımıza büyük bir moral ve inanç aşılayan öncü YJA Star komutanlarımız Nujîn, Berfîn, Ronahî ve Avent yoldaşlarımızın zafer ve intikam gerekçelerimiz olacağını belirtiyor, değerli ailelerine ve tüm yurtsever Kürdistan halkına başsağlığı diliyoruz.”