HPG gerillası Havva Baran son yolculuğuna uğurlandı

Dersim’de 2019’da şehit olan ve ardından Malatya Şehir Mezarlığı’nda toprağa verilen HPG gerillası Havva Baran’ın (Amara Çiya) cenazesi, ailesi tarafından alınarak Amed’deki bulunan Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Dersim’de 5 Ekim 2019’da hava saldırısında yaşamını yitiren 3 HPG gerillasından biri olan Havva Baran’ın (Amara Çiya) cenazesi ailesi tarafından Malatya Şehir Mezarlığı’ndan alınarak Amed’deki Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Baran’ın ailesinin DNA testi için 2 Haziran günü Malatya Adli Tıp Kurumu’na gittiği, 14 Temmuz günü ise askerler tarafından kendilerine telefon edilerek cenazenin alınması istendiği öğrenildi. Bunun üzerine Baran’ın ailesi cenazeyi defnedildiği yerden alarak Amed’e doğru yola çıktı.

Cenazeyi alan Baran’ın ailesi, askerler ve polisler tarafından Amed’e varana kadar birçok noktada durdurularak GBT işlemlerine maruz kaldı. Baran’ın cenazesi Yeniköy Mezarlığı’nda dini vecibeleri yerine getirildikten sonra polis ve zırhlı araçlar ablukasında gece saatlerinde toprağa verildi.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) yöneticilerinin cenaze törenine katılması da engellendi.

HPG gerillası Amara Çiya, Dersim’de 5 Ekim günü Emine Çiftçi (Dilan Cotkar), Beyan Dara (Mel Tilora) ile şehit oldu.