HPG: Türk devleti bölge halkını alandan söküp atmayı amaçlıyor

Türk devletinin Zaxo’da gerçekleştirdiği katliamın bir ilk olmadığını hatırlatan HPG, son yıllarda birçok alanda bilinçli sivil halkı hedeflediğine dikkat çekti; Türk devleti sivil halkın yaşamını tümden bitirmeyi ve alandan söküp atmayı amaçlıyor” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Türk devletinin Zaxo’da gerçekleştirdiği katliama ilişkin açıklama yaptı. Türk devletinin katliam yaptığı bölgede kendilerine bağlı herhangi bir gücün olmadığına vurgu yapılan açıklamada, “Türk devleti hakim olduğu yerlerde sivil halkın yaşamını tümden bitirmeyi ve alandan söküp atmayı amaçlıyor. Gerçeklere saygı duyan ve vicdan sahibi olan herkes Türk devletinin insanlık dışı bu vahşi katliamcılığını ve bununla ulaşmak istediklerini görmelidir. Aynı zamanda bu insanlık suçuna karşı tutum sahibi olmalıdır” denildi.

Açıklama şöyle:

“20 Temmuz günü saat 13.45 civarında Başûrê Kurdistan’ın Duhok ilinin Zaxo ilçesine bağlı Perex bölgesindeki turistik alan Türk ordusu tarafından bombalanmıştır. Irak’ın değişik bölgelerinden gelen  insanların bulunduğu bu alanda Türk ordusunun bombardımanı sonucunda 9 sivil insan yaşamını yitirmiş, 20’nin üzerinde insan da yaralanmıştır. Türk devletinin yaptığı bu katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı ve tüm yaralılara da acil şifalar diliyoruz.

Türk devleti bilinçli bir biçimde sivil halkın bulunduğu turistik bir mekanı bombalamıştır. Hiç kimse Türk devletinin bu bilinçli katliamcılığının üstünü örtmeye çalışmamalı, olayı perdelememelidir. Çünkü Türk devletinin gerçekleştirdiği ilk katliam değildir. Türk devleti nasıl ki 11 Ağustos 2020 tarihinde bilinçli bir biçimde iki Irak Üst Düzey Askeri Sorumlusu’nu hedefleyerek katlettiyse, bu saldırı da benzer amaçlarla gerçekleştirilmiş planlı bir katliamdır. Türk devletinin son yıllarda Bamernê’de, Kunê Masî’de, Çemço’nun Balinde Vadisi’nde ve daha birçok alanda bilinçli bir biçimde sivil halkın kullandığı piknik yerlerini vurması tesadüf değildir.

Bugün gerçekleşen katliamın gerçekleştiği bölgede bize bağlı herhangi bir güç yoktur. Bu bölgeye yakın alanlarda Türk devleti tarafından işgal edilmiş tepeler vardır ve bölgeye hakimdir. Yine Irak Sınır Güçleri ve Bölgesel Hükümet’e bağlı değişik yerel güçler de alanda mevcuttur. Dolayısıyla bu olayın bizimle ilgili herhangi bir tarafı yoktur.

Herkesçe görülmesi gereken gerçek şudur ki; Türk devleti alanda hakimiyetini sağlamak istiyor. Bunun için de sivil insanları alenen katlederek, korku ve dehşet saçarak herkesi ürkütmeyi, korkutmayı ve geriletmeyi hedefliyor. Türk devleti hakim olduğu yerlerde sivil halkın yaşamını tümden bitirmeyi ve alandan söküp atmayı amaçlıyor. Aynı gerçeklik Metîna’daki Hiror bölgesi için de geçerlidir. Hiror’un yakın çevresinde güçlerimiz olmamasına rağmen sürekli bir şekilde Hiror’un etrafını vurarak köy sakinlerini kaçırtmak istiyor.

Gerçeklere saygı duyan ve vicdan sahibi olan herkes Türk devletinin insanlık dışı bu vahşi katliamcılığını ve bununla ulaşmak istediklerini görmelidir. Aynı zamanda bu insanlık suçuna karşı tutum sahibi olmalıdır.”