Hristiyan Barış Ekipleri: Saldırı Türk üssünden yapıldı

Hristiyan Barış Ekipleri (Christian Peacemaker Teams-CPT), Zaxo’da 9 kişiyi katleden bombaların Türk devletine ait Xamtir üssünden atıldığını bildirdi.

Türk devletinin 20 Temmuz günü Zaxo’ya bağlı Perex köyündeki piknik alanını bombalaması sonucu bir bebek 9 kişi hayatını kaybederken, en az 23 kişi yaralandı.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan CPT Irak Temsilcisi Kamaran Osman, turistik alana yönelik bombardımanın Türk ordusunun Xatîrê’deki askeri üssü olan Xamtir Üssü'nden yapıldığını söyledi. Osman, bölgenin toplarla dört kez bombalandığı bilgisini verdi.

Sözkonusu köyde 30 aile yaşadığını ifade eden Osman, "2020 yılı Haziran ayında, Pençe Kartal ve Pençe Kaplan operasyonları sırasında, Türkiye Xatîrê'de iki askeri üs kurdu. Xamtir askeri üssü ve Gre Kukhe askeri üssü. Bombardıman Xamtir askeri üssünden yapıldı. 4 kez topçu bombardımanı yapıldı. 9 Arap turist saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Ölenlerin yaşları 1 ile 71 arasında değişiyor. 23 kişi de yaralandı" dedi. 

Osman, şöyle devam etti: “Öncelikle top atışının yapıldığı yer yeterince somut kanıt sunuyor. Ama bunun öncesi de var. Bu olay ilk defa olmuyor. Geçen ay da Türk askerleri aynı askeri üsten çıkıp Perex köyüne gelerek kapı kapı gezdi ve köylülere köyü terk etmelerini söylediler. Bölgedeki bulunan 11 köyden sadece Perex insanları köylerini tert etmedi. Diğer köyler boşaltıldı. Dediğim gibi askerler Haziran ayında da köye geldiler. Ama Perex'te yaşayan köylüler direndi ve köyü terk etmeyi reddetti. Bunun üzerine yine aynı askeri üsten 15 Haziran’da bir bombardıman gerçekleştirdiler. Bu saldırıda iki kişi yaralandı. Birisinin adı Nazir Ömer diğeri de Muhammed Vezir Ömer. Ama köylüler buna rağmen köyü terk etmeyi reddetti. Bir katliam gerçekleşti. Buna açık açık katliam diyebiliriz. Bu saldırının 30'dan fazla kurbanı var.”

Bombardıman ardından köye gittiklerini söyleyen Osman, “Bombardımanın tanıkları ve yaralılarına ulaştık. 4 atış yapıldığını onlardan öğrendik. Bize bu 4 atışın tamamının Türkiye'ye ait Xamtir Askeri üsten gerçekleştiğini doğruladılar” diye konuştu.

Türk devletini saldırılarına son vermeye çağıran Osman, "Dün CPT olarak yazılı bir basın açıklaması yayınladık. Bu metni Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne ve Avrupa'daki çeşitli konsolosluklara ilettik. İletmeye de devam edeceğiz. Alenen ortada olan gerçekler görülsün istiyoruz" dedi.