‘Huzur geldi’ yalanı kısa sürdü

Hakkari Valisi ve kayyumunun “Hakkari’ye huzur geldi” yalanları kısa sürdü. Cilo Dağı ve Berçelan Yaylası’ndaki festivallerden sonra bu bölgelere girmek ya yasaklandı ya da özel izne bağlandı.

Hakkari Valiliğinin düzenlediği festivallerde “Hakkari’ye huzur geldi” propagandası, festivallerin ardından bitti.

Hakkari Valiliğinin Cilo-Sat göllerinde düzenlediği festivallerle birlikte, bölgenin halka ve sporculara açık olduğu iddia edilmişti. Cilo-Sat gölleri festivallerin bitmesinden hemen sonra bölge yeniden yasaklanarak, özel izne bağlandı. Bu bölgeye gitmek isteyenlere, Hakkari Valiliği, Yüksekova Kaymakamlığı veya askeriyeden özel izin alma şartı getirildi.

KÖYLÜLER TEHDİT ALTINDA

Cilo-Sat göllerinde uygulanan yasaklar Berçelan ve diğer yaylara da uygulandı. Yapılan etkinliklerden hemen sonra yaylara giriş-çıkışlar yeniden yasaklandı. Yaylalarda hayvanları olan insanlar, özel izinle yaylara çıkabiliyor. Özellikle Berçelan Yaylası’nda hayvanları bulunan köylüler, Türk güçlerin taciz ve tehdidi altında.

SIKIYÖNETİM UYGULAMALARI

Çukurca kent merkezi başta olmak üzere ilçe genelinde sıkıyönetim uygulanıyor. Çukurcalıların tarla ve bahçelerine gitmeleri, özel izne bağlı. Çukurca ilçe nüfusuna kayıtlı olmayan Hakkarililer ile dışardan gelen yurttaşların, ilçede tanıdığı ve davetli olması gerekiyor. Çukurca kent merkezine dışarıdan gelen bir yurttaş kent merkezine girdiği andan itibaren istihbarat, asker, polis ve kurucuların takibine giriyor. Çukurca’ya gelen kişinin ilçede bir tanıdığı yoksa gözaltına alınıyor, sorgulanıyor. Bu kişi ya ilçeden gönderiliyor ya da tutuklanıyor.