Irak Dışişleri Bakanı: Saldırıyı Türk devleti yaptı

Zaxo’daki saldırının Türk devleti tarafından gerçekleştirildiğinin tespit edildiğini açıklayan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, olayı BMGK’ye taşıyacaklarını bildirdi.

Basın mensuplarına açıklamada bulunan Fuad Hüseyin, askeri uzmanlarca yapılan incelemeler neticesinde gerçekleştirilen saldırının Türkiye tarafından yapıldığının tespit edildiğini dile getirdi.

Zaxo’da Türk devletinin katliam gerçekleştirdiği bölgede incelemelerde bulunan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türk devletinden açık bir şekilde bu tür saldırılarına son vermesini istediklerini ve Irak halkından özür dileyip, saldırının kurbanlarına tazminat ödemesi gerektiğini ifade etti.

Hüseyin, Irak Dışişleri Bakanlığı olarak olayı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyacaklarını bildirdi.

Katledilen ve yaralananların, saldırının gerçekleştirildiği Zaxo’ya Basra, Kerbela ve Necef kentlerinden geldiklerini ancak cenazelerinin evlerine geri döndüğünü söyleyen Hüseyin, “Bu durum sona ermeli. Bu Türkiye topraklarını korumak mı, yoksa Irak halkına saldırı mı? Bu PKK ile mücadele mi yoksa sivillerin öldürülmesi mi?” dedi.

Türk devletinin Irak’taki tüm saldırılarının sonlandırması gerektiğini kaydeden Hüseyin, “Kendimizi savunmak yasal hakkımız. Irak’la Türkiye arasındaki ilişkiler tarihi ilişkiler, sorunlar diyalog yoluyla çözülmeli. Siyasi sorunlarımız var ama saldırı karşısında Iraklı tarafların ortak tutumu var” ifadelerini kullandı.