Kato: Bu ruhu besleyen Önderliktir

HPG gerillalarından Tekoşer Kato, Cenga Heftanîn'deki direnişe dikkat çekerek, "Bu ruhu besleyen Önderliktir. Bu ruhu besleyen ona duyduğumuz hasrettir. Bu ruh olduğu sürece Cenga Heftanîn kazanacak. Bu ruh olduğu sürece PKK kazanacaktır." dedi.

HPG gerillalarından Tekoşer Kato, Cenga Heftanîn direnişini anlattı. 


Cenga Heftanîn’in ilk direniş sürecini anlatır mısınız?
Cenga Heftanîn bir sen önce başladı. Ancak saldırı bu kadar yoğun değildi. Fakat 16 Haziran’da tüm Heftanîn alanı bombalandı ve özellikle bizim bulunduğumuz yer Qesrok tarafıydı. Saldırılar ilk önce Şehit Adar, Şehit Berivan tarafında başladı. Arkadaşlar her tarafta varlar. Biz araziye hâkimiyetimizden kaynaklı düşmanı denetim altına alabiliyoruz.  Yani iç içeyiz. 

'SON BOMBASINA KADAR SAVAŞTI'

Peki, Qesrok'ta ilk direniş günü nasıldı? Niye Qesrok?
Qesrok, Xantur için bir savunma yeridir. Hatta Xantur’un savunma tepesidir bile diyebiliriz. Yüksekliği ve konumu açısından önem arz ediyor. Xantur’u tutabilmeleri için önce Qesrok’u tutmaları gerekiyor. Qesrok birçok alana hâkimdir. Şehit Hamza’ya hakimdir,  Xantur’a hakimdir, Partizan tepesine hakimdi. Ayrıca Kuzey'de Botan bölgesine de hakimdir. Tam sınırdadır ve üçgendedir Kürdistan için. Cudi Dağı’nın tam karşısıdır. Yani hem Kuzey sınırına hem de Güney sınırına olan mesafesi beş kilometre ya var ya yok. O kadar azdır. Qesroke alanının hepsini bombaladılar. Sızma yapmak istediler ama burada arkadaşlar hemen fark ettiler ve darbe vurdular. Onlar bunu fark edince indirme yapamadılar. İki gün sürdü böyle. Ve tepeye indirme yapamayınca tepenin arkasına indirme yapmak istediler. Kesinlikle kolay kolay gelemedi Türk ordusu ve korucular. Kayıp verdiler, her geldiğinde vurduk ve öyle geliyorlardı. Öldürdüklerimizi bile kaldırmadan geliyorlardı. İnsan olmanın, asker olmanın bir önemi bile yok onlar açısından. Arkadaşlar da çok iyi direndiler ve Cenga Heftanîn’in direniş çizgisini belirlediler. 

Bunun en iyi örneği de Amara Roj ve Memyan Sert arkadaşlardır. Amara Roj arkadaşla çok kalamamamıza rağmen göstermiş olduğu duruş, sergilemiş olduğu direniş çok etkiledi. Yine Memyan arkadaşın sergilediği direniş, bu kadar fedaice bir saldırı ruhuna sahip olmak insanüstü bir durum.  Memyan heval, bombalarla slogan atarak düşmana saldırdı. Ve son bombasına kadar savaştı. Ve ele geçmemek için bombasını kendisinde patlattı. Bu PKK’yi ayakta tutan ruhtur. Bu ruh hepimizi ayakta tutuyor, bu mücadeleyi de bu davayı da. 

'BU RUHU ÖNDERLİK BESLİYOR'

Bu ruhu besleyen şey ne?
Bu ruhu besleyen Önderliktir. Bu ruhu besleyen ona duyduğumuz hasrettir. Bu ruhu besleyen Önderliğin ilk yoldaşları olan Kemal Pir'ler, Haki Karer'ler, Sakine Cansız'lardır. Bu ruh olduğu sürece Cenga Heftanîn kazanacak. Bu ruh olduğu sürece PKK kazanacaktır. Düşmanın saldırısı şimdi başlamadı, yıllardır var. Yıllardır düşman Kürt halkına yapmadığını bırakmadı. Siyasi alanda, askeri alanda her alanda saldırı var.  Bu direniş ruhunu ayakta tutan 14 Temmuz ruhunda ortaya çıkandır. En büyük eylem o zaman oldu. Ve bu direniş eylemi de hâlâ bize güç veriyor. İrade olarak yer alıyor, simgeleşiyor bizde. Medya da bize dönük psikolojik savaş yürüterek, özel savaş yürüterek saldırıyor ama bu çabalar boştur. 

Nerede olduğumuz önemli değil, neresi olursa olsun, hangi dem olursa olsun, biz, fedailerin intikâm sözüyüz. Bu böyle kalacak. Ve gerilla olduğu sürece direniş hiç bitmeyecek Kürdistan'da.