Kaybedilen kadınlar için buluştular

Amed ve Batman’daki kayıp yakınları, 8 Mart dolayısıyla '90’lı yıllarda kaybedilen 20 kadın için buluştu.

AMED
Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, her hafta dernek binası önünde  düzenlediği eylemin 578’inci haftasını gerçekleştirdi. Barış Anneleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, kayıp yakınları ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanı Seval Gülmez’in de katıldığı etkinlik öncesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle kadınlara karanfil dağıtıldı.
Eylemde 1990’lı yıllarda gözaltında kaybedilen 20 kadının akıbeti soruldu. İHD Diyarbakır Şubesi Kadın Komisyonu üyesi Ezgi Sıla Demir, kadınların nerede ve ne zaman kaybedildiklerine ilişkin bilgiler verdi.
Etkinlik 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu.

BATMAN
Batman'daki kayıp yakınları, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminin 484'üncü haftası için İHD Şubesi'nde bir araya geldi. Kayıp yakınlarının yanı sıra insan hakkı savunucularının katıldığı eylemde açıklamayı İHD Şube Başkanı Rümeysa Deniz Kaya gerçekleştirdi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısı ile İHD Genel Merkezi'nin yayınladığı bildiriyi okuyan Kaya, tüm kadınların 8 Mart'ını kutladı. Kaya, Türkiye'de kadınların büyük hak ihlallerinin yanı sıra yaşam haklarının da sona erdirildiğini ifade ederek, kadın şiddetine dikkat çekti. Hakların kendilerine erkekler tarafından verilmesinin kabul edilmez olduğunu ifade eden Kaya, "Kendi haklarımızı alacağımız politikalarımızı, kendimiz belirleyeceğiz. Biz kadınlar, kapitalist sistemin makul bireyleri olmadık, olmayacağız. Bize dayatılan politikalara karşı el ele mücadelemizi yükselteceğiz, dayanışma içinde olacağız" dedi.