Kayıp yakınları Amed ve Batman'da adalet arayışında

Kayıp yakınları, Amed ve Batman’da Ceylan Önkol, İskender Sevim ve Hüseyin Sevim için buluştu.

Kayıp yakınları, Amed'in Bağlar ilçesinde Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 660. haftasında bir araya geldi. Kayıpların fotoğrafların taşındığı bu haftaki eylemde, Lice ilçesinin Xiraba (Şenlik) mahallesinin Xambaz mezrasında 28 Eylül 2009 tarihinde hayvanlarını otlatırken karakoldan atılan havan mermisiyle katledilen Ceylan Önkol’un hikayesi anlatıldı.

Eylemde konuşan, İHD Amed Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun, yaşanan failli meçhul cinayetler için zaman aşımı zırhı olsa da bu failler bulunana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.
 
Ardından Önkol’un yaşam hikayesini anlatan İHD Amed Şubesi Başkan Yardımcısı Mizgin Sıla Demir, koyunlarını otlattığı sırada karakoldan atılan havan mermisinin isabet etmesi sonucu 12 yaşındaki Ceylan Önkol yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, olay yerine giden ve Ceylan'ın cansız bedeniyle karşılaşan ailenin, durumu karakola ve Lice Savcılığına telefon ile bildirmesine rağmen olay yerine 3 gün sonra gidildiğini kaydetti. Anne Saliha Önkol’un, kızının cansız bedeninden kopan parçaları kendi elleriyle toplayıp Lice Savcılığına teslim ediğini ifade eden Demir, yürütülen soruşturma ise 30 Nisan 2014 tarihinde "Daimi arama kararı" verildiğini söyledi. Bu kararla, adliyenin tozlu raflarına kaldırılan dosyanın zamanaşımı ve cezasızlık ile yüz yüze kaldığına işaret eden Demir,  “Ne acıdır ki 12 yaşında katledilen Ceylan için de adalet tesis edilmedi ve sonuç benzer tüm dosyalar da olduğu gibi cezasızlıkla sonuçlandı” dedi.

Aile avukatlarını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvurunun da 2017 yılının Ocak ayında “ihlal olmadığı”  gerekçesiyle reddedildiğini ifade eden Demir, ailenin İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı idari davada ise bakanlığın yüzde 90 kusurlu bulunduğunu kaydetti.

 
Kayıp yakınları oturma eylemine geçerken kaldırımdan geçen ismi öğrenilemeyen bir kişi, polis barikatının arkasından halkı ve kurumları provoke etmeye çalıştı, polis ise "konuşma hakkını kullanıyor" dedi.

BATMAN
 
Batman’da ise kayıp yakınları ve İHD yöneticileri, 497. kez aynı taleple dernek binasında buluştu. Kayıp yakınlarının katıldığı ve kayıplara ait fotoğrafların taşındığı eylemde İHD yöneticisi Gülbahar Kaya, 16 Ekim 1993’te Batman merkeze bağlı Balpınar beldesinde tütün sulamak için evden çıktıktan sonra kaçırılan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan kardeşlerden İskender Sevim ve Hüseyin Sevim’in akıbetlerini sordu. Aynı gün akşam saat 22.00-23.00 sıralarında silahlı bir grup tarafından Vahdettin, İskender ve Hüseyin Sevim’in zorla alınıp götürüldüklerini belirten Kaya, bir süre sonra Vahdettin Sevim’in serbest bırakıldığını, ancak diğerlerinden bir daha haber alınamadığını söyledi.  Kaya, “Bizler; devletin güvenlik güçlerince gözaltına alınarak kaybedilenlerin, katledilenlerin aileleri ve insan hakları savunucuları olarak devletin yasadışı grupları tarafından organize edilmiş ya da desteklenmiş insanlık suçlarının tarafsız, adil bir biçimde soruşturulması ve bu davaların hakkaniyete uygun bir şekilde sonuçlandırılmasını talep ediyoruz” dedi.