Kayıp yakınlarından Mehmet Sincar’ın duruşmasına çağrı

İHD üyeleri ve kayıp yakınları, DEP Milletvekili Mehmet Sincar ve Metin Özdemir için buluştu. Eylemde Pazartesi günü görülecek duruşma için katılım çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ile kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın" eylemi 535’inci haftada devam etti. Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan eyleme kayıp yakınları ve İHD üyelerinin yanı sıra Tevgera Jinên Azad (TJA),  Barış Anneleri Meclisi, HDP Batman İl Örgütü katıldı.
 
Batman’da 4 Eylül 1993 tarihinde katledilen Demokrasi Partisi (DEP) Mardin Milletvekili Mehmet Sincar ile DEP Batman İl Yönetim Kurulu Üyesi Metin Özdemir’in katledilme hikâyelerinin okunduğu eylemde, Sincar’ın ölümüne ilişkin 27 Haziran’da Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek 8’inci duruşma için katılım çağrısı yapıldı.
 
DEVLET KATLETTİ
 
Sincar ile Özdemir’in katledilme hikâyesini okuyan İHD Batman Şube Yöneticisi Zeki Tangüner,  katliamın ardından "sokağa çıkma yasağı" ilan edildiğini hatırlattı. Tangüner, daha sonra kentte gözaltıların başladığını belirterek, “Ankara aceleciydi. Devlet Bakanları Necmettin Cevheri ile Mehmet Gölhan, 24 saat geçmeden tetikçinin yakalandığını duyurdular. Dönemin emniyet genel müdürü Mehmet Ağar ise bir gün sonra öfkeliydi: ‘İşi batırdılar, çıkacak işi batırdılar, biraz susalım...’ diyecekti. Sonra yalanlamalar geldi. ‘Tetikçiler firarda’ denildi.  Bir Bakan ‘önemli olan örgütün beyin takımını yakalamak’ dedi. Yıllar sonra Susurluk raporunu hazırlayan Kutlu Savaş ise cinayeti PKK itirafçıları Alaattin Kanat, İsmail Yeşilmen ve Mesut Mahmutoğlu’nun planladığını bir raporla dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'a iletti” dedi.
 
Tangüner, katledilen Sincar’ın eşi Cihan Sincar’ın anlatımlarına yer vererek, şunları söyledi: “Cihan Sincar, ‘Mehmet'in dosyasının ne aşamada olduğunu öğrenmek için Batman savcılığına başvurdum. Dosyayı kapatmışlar, oysa bize soruşturmanın sonucunu bildirmeleri gerekiyordu’ demişti. Belki şaşırtıcı bir rastlantı ama Mehmet Sincar'ın eşi ile ‘süper müfettiş’ Kutlu Savaş'ın, Başbakanın talimatıyla hazırladığı rapordaki görüşleri kesişiyor. Cihan Sincar, raporda adı geçen itirafçı Alaattin Kanat'ın, eşini o tarihte Diyarbakır havaalanından beri izlemeye aldığını iddia ediyor. Hatta eşinin gözaltındaki bir partilinin akıbetini öğrenmek için; Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne gittiğinde burada Alaattin Kanat'la karşılaştığını bile söylüyor. Cihan Sincar, ‘Mehmet'i vuran yanıma gelse, ben ona bir şey yapmam. Çünkü biliyorum ki onun da çocuğu var. O kadar zor bir şey ki, o ne kadar kötülük yaparsa yapsın, ben kendimi onun düzeyine indirmem, ben onu vurduranları arıyorum’ sözleriyle duygularını ifade ediyordu. Bir milletvekilinin faili meçhul cinayetleri araştırmak için geldiği Batman’da, kendisinin ve parti yönetici arkadaşıyla birlikte faili meçhul bir şekilde katledilmesi bir gerçekliğin dışavurumudur.”

 

YanıtlaYönlendir