KCK'den tecride karşı mücadeleyi yükseltme, faşizmi yıkma çağrısı

Kürt halkının ve dostlarının Newroz’unu kutlayan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, 2020 yılında tecride karşı mücadeleyi yükseltmeye, faşizmi yıkmaya ve her yerde demokrasiyi kurmaya çağırdı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı Newroz’a ilişkin açıklamada yaptı. KCK, “Kürt halkının ulusal varlığının, özgürlük özleminin ve mücadele duruşunun sembolü Newroz Kürt halk Önderine, zindandaki tutsaklara, tüm Kürt halkına, dağda ve ovada direnenlere kutlu olsun. Başta Demirci Kawa ve Çağdaş Kawa Mazlum Doğan olmak üzere Newroz’u güçlü biçimde var eden ve bugünlere taşıyan Zekiye Alkan, Rahşan Demirel, Ronahi, Berivan ve tüm Newroz şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz” dedi.

“Kürt halkı binlerce yıldır varlığını Newroz ruhu ve bilinciyle bugünlere taşımıştır” denilen açıklamada, şu hususlara dikkat çekildi:

“Newroz ruhu ve kültürü Kürt halkını, Kürt halkı da Newroz’u var etmiştir. Halkımız Demirci Kawa’dan bugüne Newroz ateşini Kürdistan’ın zirvelerinde harlandırıp yükselterek Newroz’u ölümsüzleştirmiştir.  Bu aynı zamanda Kürt halkının varlığının ölümsüzleştirilmesi olmuştur.

Kürt halkının varlığına yönelik özellikle 20. yüzyılda görülmedik bir saldırı yapılmıştır. Tarihin en eski halklarından olan ve insanlığın kültürel kök hücrelerini yaratan bu halk yok edilmek istenmiştir. 20. yüzyılda Dersim’den Halepçe’ye kadar onlarca katliamla Kürtler üzerinde soykırım uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Bu soykırım aynı zamanda bir kültürel soykırım biçiminde uygulanmıştır. Bu temelde de Kürt halkının varlığının sembolü olan Newroz da unutturulmaya çalışılmıştır. Newroz’la birlikte Kürt halkı, Kürt halkıyla birlikte de Newroz bu topraklardan silinmek istenmiştir.

NEWROZ ULUSAL BİRLİK VE ULUSAL DURUŞ GÜNÜ OLARAK KUTLANMAKTADIR

1973 yılında tarih sahnesine çıkan Apocuların yaptığı ilk işlerden biri de Newroz’u canlandırmak olmuştur. Newroz’la birlikte Kürt halkının varlığı, kimliği, dili ve kültürü daha görünür kılınmaya çalışılmıştır. Newroz ruhu ve kültürünü canlandırma aynı zamanda Kürt’ün varlık ve özgürlük mücadelesini canlandırma olmuştur. Newroz’u canlandırma tarihi, Kürt halkının özgürlük mücadelesini geliştirme tarihi haline getirilmiştir. Kürt halkının özgürlük mücadelesi geliştikçe her Newroz ulusal özgürlük için mücadele günleri haline gelmiştir. Büyük serhıldanların Newroz’larda gerçekleşmesi Newroz ruhunun, Newroz ateşinin ne anlama geldiğini çarpıcı biçimde ortaya koymuştur.

Artık onlarca yıldır Newroz Kürt halkının özgürlük ve demokrasi özleminin ve bu yönlü mücadelesinin geliştirildiği ulusal birlik ve ulusal duruş günü olarak kutlanmaktadır. Newroz’ların tarihi ve soykırımcı güçlerin Newroz günlerinde korkuya kapılması Newroz ruhunun ne olduğunu gözler önüne sermektedir.

NEWROZ VİRÜSLE İLGİLİ UYARILAR DİKKATE ALINARAK KÜÇÜK GRUPLARLA KUTLANABİLİR

Kuşkusuz her yıl olduğu gibi 2020 yılında da halkımız Newroz’u coşkulu ve güçlü biçimde kutlayacak, 2020 mücadele yılının startı Newroz’larda verilecekti. Ancak Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan ve Ortadoğu’da da etkisi güçlü biçimde görülen Coronavirüs nedeniyle bu yılki Newroz’ların toplu olarak meydanlarda ve salonlarda kutlanmaması kararı alınmıştır. Kürt Özgürlük Hareketi olarak biz de halkımızın sağlığını korumamız gerektiğinden alınan bu yönlü kararları doğruluğuna inanıyor ve destekliyoruz. Bakur, Rojava, Rojhılat ve Başur ve tüm dünyada Kürtler bu karara uyarak Newroz’u geçen yıllarda olduğu gibi meydanlarda ve salonlarda büyük topluluklarla kutlamayacaktır.

Newroz geleneğini kesintiye uğratmamak ve bu ruhu ve coşkuyu yansıtmak için Kürdistan’ın her köyünde, her sokağında, her mahallesinde ateşler yakılıp virüsle ilgili uyarılar dikkate alınarak küçük gruplarla kutlanabilir.

RÊBER APO'YU ÖZGÜRLEŞTİRME MÜCADELESİNİ GELİŞTİRME SORUMLULUĞUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ

Bu yılki Newroz, kalabalık topluluklarla kutlanamasa da Newroz ruhunu, kültürünü, özünü ve özgürlük mücadelemiz açısından ne anlama geldiğini bilince çıkarma günü haline getirilmelidir. Halkımız bu temelde örgütlenme ve mücadeleyi yükseltme kararlılığını ortaya çıkarmalıdır. Newroz ruhunun ve şehitlerimizin tüm Kürt halkına yüklediği görevler vardır. Bu görevleri ve sorumluluğu her Newroz’da bilince çıkarıp mücadeleye atıldığımız gibi, 2020 Newroz’unu da bu bilincin daha da derinleştirilmesi ve mücadele duruşunun ortaya konulması Newroz’u haline getirmek gerekmektedir.

Newroz ruhunun varlık ve özgürlük mücadelesinde önemli bir yere sahip olmasında Rêber Apo şehitlerimizle birlikte belirleyici role sahiptir. Bu açıdan bu Newroz’da ağır tecrit altında tutulan Rêber Apo’yu özgürleştirme iradesini ve mücadele kararlılığını geliştirmek ve 2020 yılında Rêber Apo’ya ve Kürdistan’a özgürlük, Türkiye ve Ortadoğu’ya demokrasi getirmek tarihi sorumluluğuyla karşı karşıyayız. 2020 Newroz’unun tüm Kürt halkına emri ve mesajı bu olmaktadır. Bu temelde Kürt halkının ve dostlarının Newroz’unu kutlarken 2020 yılında tecride karşı mücadeleyi yükseltmeye, faşizmi yıkmaya ve her yerde demokrasiyi kurmaya çağırıyoruz."