KCK'den ulusal birlik ve ulusal kongre çağrısı

KCK, Kürdistan'ın 4 parçasındaki siyasi partileri ve güçleri tüm demokratik kurumların ve toplumsal kesimlerin özlemlerini pratikleştirmek için rol almaya, ulusal birliği ve ulusal kongreyi gerçekleştirme çabalarını geliştirmeye çağırdı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, sanatçı ve aydınların başlattığı ulusal birlik ve ulusal kongreyi gerçekleştirme girişimlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

KCK, “Son yıllarda Kürt halkının Kürdistan'ın tüm parçalarında karşı karşıya kaldığı durumlar ulusal birlik ve ulusal kongre özlemini hiç olmadığı kadar yükseltmiştir. Özellikle Kürt düşmanlığında öncü Türk devletinin son yıllardaki tutumu, saldırıları ve Rojava’yı işgali ulusal birliği ve bunu somut ilkeler ve kurumlara kavuşturacak ulusal kongreyi Kürt halkının temel gündemi haline getirmiştir” dedi.

KCK açıklamasında şunlar belirtildi:

“Halkın vicdanı ve duygularının sözcüsü olan sanatçıların ve aydınların ulusal birlik gündemine sahip çıkmaları ulusal birliğin tüm Kürt halkının temel duygusu haline gelmesinde çok büyük katkısı olmuştur. Tarih boyu sanatçılar ve aydınlar halkın özlemlerini ilk önce dile getirenler, sahip çıkanlar ve bedelini ödeyenler olmuşlardır.  Kürt sanatçıları ve aydınları da tarihi misyonlarına denk bir duruşla bugün Kürtlerin en temel ihtiyacı olan ulusal duyguyu oldukça güçlendirmişlerdir.  Böylece sanatçıların en güzel duyguların yeniden ve yeniden yaratıcısı olduğu gerçeği bir daha gözler önüne serilmiştir.

Kürt halkı büyük bir özlemle ulusal birliği isterken siyasi partiler ve güçlerin bunu sağlayamaması Kürt halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesi açısından açık bir yara anlamına gelmektedir. Çünkü Kürt düşmanları ve soykırımcı sömürgeciler en fazla da bu durumdan yararlanıp Kürtler üzerindeki egemenliklerini sürdürmektedirler. Ancak bir filozofun dediği gibi türküleri yapanların gücü her zaman yasaları yapanların gücünden, yani siyasilerin gücünden daha fazladır. İşte bunu Kürt sanatçıların ve aydınların ulusal birlik ve ulusal kongre özlemine sahip çıkışlarında bir kez daha gördük. Sanatçıların ve aydınların sahiplenmesiyle ulusal birlik gündemi yeni bir aşamaya sıçramıştır. Artık tüm siyasal güçlerin üzerinde baskı kuracak bir ulusal birlik ve ulusal kongre gündemi vardır. Bu açıdan Kürdistan'ın 4 parçasından aydınların ve sanatçıların yer aldığı Lozan toplantısı yürüyüşü ve konserini yapanları kutluyor ve saygıyla selamlıyoruz.

Sanatçıların ve aydınların ulusal birlik gündemini temel ulusal gündem haline getirmeleri 7 Aralık’ta Avrupa’da ulusal birlik yürüyüşü ile daha da güçlenecektir. Bu yürüyüşü hazırlayıcıları ve katılımcılarını da selamlıyoruz. Bu girişimler ulusal birlik ve ulusal kongre çalışması yapan kurumların ve şahsiyetlerin çabalarını daha da güçlendirecektir. Sanatçılar ve aydınların ivme kazandırdıkları bu çabalar her türlü engeli ve olumsuz tutumları aştıracaktır. 2013 yılında başlatılan ulusal birlik ve kongre çalışmalarının önümüzdeki dönemde mutlaka sonuç almasını sağlayacaktır. Bu yönüyle bu çabalar kesintiye uğratılmamalı, Kürdistan’ın tüm parçalarında somut sonuca ulaşacak düzeyde geliştirilmelidir. Bu çerçevede Bakûrê Kurdistan ve Rojava’daki Kürt siyasi güçlerin ve demokratik toplum örgütlerinin çabalarını da takdirle karşılıyoruz. Yurtdışında ve tüm parçalarda yürütülecek ve sonuç alacak çalışmalar da genel ulusal birlik ve kongre çalışmalarına büyük bir güç katacaktır.

Sanatçıların ve aydınların ulusal birlik yönünde yürüttükleri çalışmaların önemli sonuçlar alacağına inanıyoruz. Sanatçıların ve aydınların bu çalışmaları ulusal birlik gündeminin sadece siyasilere bırakılamayacak kadar önemli olduğunu gözler önüne sermiştir. Bu açıdan tüm demokratik toplum örgütlerini, kadın ve gençlik örgütlerini, hukuk kurumlarını ve şahsiyetlerini, her inançtan kurumları ve kanaat önderlerini, emek örgütlerini, özgür ve demokratik basını ve tüm Kürt dostlarını sanatçıların ve aydınların sahiplendiği ve geliştirdiği ulusal birlik çalışmalarına destek vermeye çağırıyoruz.

Ulusal birlik ve ulusal kongre çalışmalarında önemli rol oynayacak Kürdistan'ın 4 parçasındaki siyasi partileri ve güçleri de başta şehitlerimiz olmak üzere sanatçıların, aydınların, tüm demokratik kurumların ve toplumsal kesimlerin bu özlemlerini pratikleştirmek için rol almaya, Kürt tarihi açısından çok önemli olan bu dönemde ulusal birliği ve ulusal kongreyi gerçekleştirme çabalarını geliştirmeye çağırıyoruz."