KDP Türk üslerini korumak için 3 bin peşmerge gönderdi

Türk devletinin sivillere yönelik katliamları ardından Türk üslerinin kapatılmasını isteyen Güney Kürdistanlılar yeniden sokaklara çıkmaya hazırlanırken, KDP serhildanları engellemek ve Türk üslerini korumak amacıyla 3 bin peşmerge harekete geçirdi.

Alınan bilgilere göre Şeladizê halkı yeniden gösterilere hazırlanırken, KDP 25 Haziran akşamından itibaren bölgeye aralarında Roj peşmergelerinin de olduğu en az 3 bin peşmerge sevk etti.

Bu peşmergelerin çoğunlukla Şeladizê, Bamernê ve Amediye’deki Türk askeri güçlerinin etrafına konuşlandırıldı, geri kalanlar ise sokaklara konumlandırılarak eylemlerin önüne geçmeye çalışıyor. Bölgeden gelen görüntüler peşmergelerin çok sayıda cadde ve sokağa yerleştirildiğini gösteriyor.

Bu gelişme, Türk devletinin sivilleri katletmesi ve buna karşı Şeladizêlilerin serhildanından sonra geldi. Şeladizeliler, taleplerinin karşılanması için üç gün süre tanımıştı.

Şeladizê halkınınserhildanının nedeni işgal saldırılarıydı. İşgalci Türk devleti 20 Haziran’da pikniğe çıkan, yaylalarda gezmeye ya da tarlalarında çalışma giden sivilleri hedef aldı. Hedef alınan köyde piknik yapmaya ve tarla ile bağ ve bahçelerine giden iki araçtaki gençler vuruldu. Her iki araçta dört Kürt genci katledildi. Katledilen gençlerden biri geçen seneki Şeladizê serhildanında Türk tankının üzerine çıkan bir genç olması, bu gençlerin çok bilinçli ve hedef gözetilerek vurulduğu şeklinde yorumlandı.

Saldırının gerçekleştiği gün Şeladizê, Deralok ve Amediye halkı Şeladizê’de toplandı. Eylem sonucunda KDP’nin bölgedeki yetkilileri ile yapılan görüşmelerde bazı talepler, sözlü olarak kabul edildi.

Bunun üzerine eylemciler taleplerini üç madde halinde sıralayarak, yerine getirilmesi için üç günlük ültimatom verdi:

-Şeladizê ve Amediye’deki Türk işgalci üsleri kapatılacak, Türk askeri varlığına son verilecek.

-Geçen yılki serhildanda yakalananlar serbest bırakılacak.

-Rêkani köylerine giden yollar açılacak ve o bölgeye yönelik bombardıman durdurulacak.

Haziran 2019’da da Türk devleti Zap ve Deralok çevresini bombalamış ve 5 sivil hayatını kaybetmişti. Şeladizê halkı ayaklanarak Türk üslerine yürümüş ve üssü kısa süreliğine ele geçirmişti.