Kimyasal saldırısı altında 40 gerilla son ana kadar direndi- III

Türk ordusunun 2021 yılında Garê, Zap, Metîna ve Avaşîn’e dönük işgal saldırılarında toplam 40 HPG ve YJA Star gerillası kimyasal silahlarla katledildi. O gerillalar günlerce süren direnişte insanlığın yasakladığı gazlarla şehadete ulaştı.

Sadece 2021’in değil Kürdistan’da son yılların en büyük savaşı, 23 Nisan gecesi Türk ordusunun gerilla alanları Avaşîn, Zap ve Metîna’ya dönük başlattığı işgal saldırısı sırasında yaşandı. Dünya kamuoyunun gözleri önünde uluslararası arenanın suç saydığı her türlü kimyasal silah ve gazı kullanmaktan çekinmeyen işgalci Türk ordusu, gerillanın direnişiyle karşılaştı. 21. yüzyılın gerillası olma yolunda Kürdistan’ın özgürlük gerillaları, günlerce süren kuşatmalar ve yoğun kimyasal saldırıları altında şehit düştüklerinde arkalarında görkemli mirası bıraktı.

HPG Basın İrtibat Merkezi’nin yıl boyunca yayınladığı savaş bilançolarına göre Türk devletinin kimyasal saldırılarında 40 HPG ve YJA Star gerillası şehit düştü. Bunlardan 6’sı Şubat ayında Garê’ye yapılan işgal saldırısına karşı verilen direnişte, 34’ü ise Zap, Avaşîn ve Metîna’da 6 ay boyunca devam eden savaşta katledildi.

Başta son teknolojilerle üretilen kimyasal silah/zehirli gazlar olmak üzere her türlü modern savaş aygıtlarıyla donatılan Türk ordusuna Zap, Avaşîn ve Metîna cephelerinde geçit vermeyerek isimlerini Kürt halkının 2021’deki direniş almanağına yazdıran gerillaların mücadele öykülerinden önemli kesitleri derledik…

7 GERİLLANIN GAZ ALTINDA VERDİĞİ 10 GÜNLÜK DİRENİŞ

https://anfturkce.com/kurdIstan/mamreso-da-teslimiyete-reddiye-157834

Türk ordusunun 23 Nisan gecesinden itibaren işgal saldırılarının ilk hedefi olan Avaşîn’in Mamreşo alanına bağlı Şehit Munzur Tepesi’nde komutan Serhat Giravî (Kamuran Alpsar) öncülüğünde Rûken Zagros (Seher Bingöl), Sarya Diyar (Bişeng Hezer), Canfeda Hesekê (Şehbaz İzzettin Seydo), Xebat Aso (Ubeyt Mevludi), Zafer Tolhildan (Muhammed Abdulkadir Hüseyin) ve Kamuran Amed’in (Mustafa Şimşek / Amed) 10 gün boyunca tarihi bir direniş sergiledi.

Her biri Kürdistan’ın farklı parçalarından ve bölgelerinden gelmiş, Kürt halkının özgürlük mücadelesinde yolları kesişmişti. Serhat ve Rûken Hakkari’den, Sarya Şırnak’tan, Xebat Kirmaşan’dan, Canfeda Hesekê’den, Kamuran Amed’den, Zafer Qamişlo’dandı.

Türk ordusunun saldırıları başlar başlamaz savaş mevzilerindeki yerlerini alan 7 gerilla, 10 gün boyunca saldırıdan sabotaja, suikasttan darbelemeye yeni dönem gerilla taktiklerini hayata geçirerek işgalci güçlere darbeler vurdu. Türk ordusu ise günlerce havadan ve karadan savaş mevzilerini ağır şekilde bombardımana tabi tuttu.

Mamreşo direniş günlerinde HPG gerillaları tarafından çekilen görüntüler ise, Türk askerlerinin yürüttüğü kirli özel savaş politikalarını gözler önüne serdi. Savaş tünellerinin kapısına yaklaşmaya cesaret edemeyen Türk askerleri, uzaktan “teslim ol” çağrıları yaparak "Eğer buradan çıkarsan sana hiçbir zarar gelmeyecek" dediler. İşgalci Türk askerleri, her teslimiyet çağrısı yaptığında savaş tünelleri içerisinde direnen gerillalar, el bombaları ve mermilerle cevap verirken, teslim olmak yerine mevzilerinde son ana kadar direnerek şehit düşmeyi yeğlediler. Direnişi kıramayınca zehirli gazlarla savaş mevzilerine birçok kez saldıran Türk ordusu, Avaşîn dağlarında Mamreşo’yu geçilmez kale haline getiren Serhat Giravî komutasındaki o 7 gerillayı, 10 günün ardından ağır kimyasal maddeler kullanarak 3 Mayıs 2021’de şehit etti.

ZENDÛRA DİRENİŞİNDE 5 GERİLLA

Savaşın Metîna cephesinde de 23 Nisan gecesinden itibaren Kürdistan özgürlük gerillaları yoğun bir direniş sergiledi.

Cenga Xabûr Devrimci Hamlesi komutanlarından Rêbar Zana (İlhan Tokdemir) komutasındaki bir grup HPG ve YJA Star gerillası, bu cephenin stratejik noktası olan Zandûra tepesinde 11’den 13 Haziran’a kadar üç gün boyunca Türk askerleriyle çarpıştı.

Buradaki direnişte 6 gerilla şehit düşerken, bunlardan en az 5’nin kimyasal silahlarla katledildiği tespit edildi.

ARIS FARIS’TA 5 GERİLLA

6-8 Mayıs 2021 tarihleri arasında ise bu kez Avaşîn bölgesinin Aris Faris alanı, kimyasal silahlara karşı verilen direnişe ev sahipliği yaptı.

 Üç gün boyunca sergilenen direnişte farklı taktiklerle karşı karşıya kalan işgalci Türk askerleri ağır kayıplar verirken Amara Cudî (Cihan Kapar) komutasında Diyana Maria (Dîcle Omer Ahmet), Jîn Yılmaz (Bahar Nas), Rûbar Marufî (Şervan Özkan) ve Sarya Çiya (Sarya Mahmut) isimli gerillalar savaş mevzileri ve tünellerinde kalmaya kararı verdi.

Bu 5 gerilla, fedai tarzda son anlarına kadar savaşırken Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın iradesi karşısında sonuç alamayan Türk ordusu, kimyasal silaha başvurdu. Ağır kimyasal silahların etkisiyle 5 gerilla direniş mevzilerinde 8 Mayıs günü şehit düştü.

GIRÊ SOR’DA 7 GERİLLA

7 Temmuz’da Girê Sor’da direniş mevzilerinde Baz Gever (Fırat Şahin) isimli HPG gerillası, kimyasal silah ve gazların etkisiyle şehit düştü. Türk ordusu 3 Eylül’de, yine Girê Sor’da Kürdistan özgürlük gerillasının sergilediği direniş karşısında sonuç alamayınca yine insanlık dışı uygulamalara başvurdu.

Kimyasal gazlarla yapılan bu saldırıda ise Botan Özgür (Celal Özcan), Zinarîn Welat (Rama Şemdîn) ve Delal Qamişlo (Hîva Mamo) isimli gerillalar şehit edildi.

HPG bu gerillaların direnişini şu ifadelerle tarihe not düşürdü: “Girê Sor Direniş Alanı’nda geliştirdikleri destansı direnişle halkımızın özgürlük tarihinde yeni bir sayfa açan Botan, Zinarîn ve Delal yoldaşlarımız, zafere yürüyen Kürdistan özgürlük gerillasının en büyük güç ve moral kaynağı olarak hatırlanacak ve mücadele gerekçelerimizden olacaklardır.”

Avaşîn cephesinin stratejik noktalarından olan Girê Sor’da aylarca süren gerillanın direnişi karşısında Türk ordusu, 15 Eylül 2021 günü, bu alanda bir kez daha yoğun biçimde kimyasal silahlara başvurdu. O gün atılan zehirli gazların sonucunda üç özgürlük gerillası; Argeş Botan (Hasan Emcür), Özgür Bagok (Fatma Balica) ve Serhildan Mordem (Serdar Dinç) katledildi.

WERXÊLE’DE 10 GERİLLA

Kürdistan Özgürlük Gerillaları, 23 Nisan’da başlayan kapsamlı işgal saldırısına karşı Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde tarihe geçen kahramanlık destanları yarattı. Özellikle yaz aylarından itibaren Avaşîn bölgesinin Girê Sor ve Werxelê alanlarında, dünyanın en modern teknolojisine sahip ordularından birine karşı kıran kırana bir mücadele sergilendi.

Hareketli gerilla timlerine, savaş mevzilerine ve tünellerine dayalı gerilla taktikleri karşısında çaresiz kalan Türk ordusu, savaş uçakları ve saldırı helikopterleri ile dört ay boyunca aralıksız süren saldırılar gerçekleştirdi.

Hava saldırılarıyla sonuç alamayan Türk askerleri, bu kez helikopterlerle tonlarca TNT ve çeşitli patlayıcıları yere indirip bu mevzilerde patlattı. Bu yöntemi defalarca denemelerine rağmen gerillayı mevzilerinden sökmeyi başaramayan Türk ordusu, uluslararası anlaşmaların yasakladığı kimyasal silahlara başvurdu.

Gerillalar, kimyasal gaz saldırılarını boşa çıkarınca Eylül ayının ilk günlerinden itibaren Türk ordusu yeni tip kimyasal bombardımanı denedi.

HPG kaynaklarına göre patladığında geniş bir alanda büyük tahribatlara yol açan ve canlıları tümden imha eden bu kimyasal silah bombardımanları sonucunda, savaşın Werxelê cephesinde 5 Ekim 2021 günü 5 gerilla şehit düştü: Cumali Çorum (Zeynel Erocağı), Çavrê Kamuran (Süheyla Kırmızıtaş) Dilvîn Dalaho (Rêzan Deraferîn), Amara Cûdî (Rojîn Ramazan) ve Mahir Kop (Çetin Çelik).

Türk ordusu 10 Ekim günü Werxelê alanını bir kez daha yoğun biçimde kimyasal silahlarla bombardıman altına aldı. Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi’nin komutanı Cumali Çorum’un komutasında verilen direnişte, o gün şu gerillalar kimyasal silah saldırısında katledildi: Hêvîdar Tirbespiyê (Ala Xidir Xelef), Yerîvan Kato (Makbule Kılıç), Binevş Çiya (Sema Sümbül), Adil Gabar (Yakup Kızılaslan) ve Têkoşer Zagros (Erhan Şahin).

Yarın:  Dünya Kürt’ün ‘kimyasalı durdurun’ çığlığını duymadı