KNK, Dil, Kültür ve Eğitim Komisyonu, dil bayramını kutladı

15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nı kutlayan KNK Dil, Kültür ve Eğitim Komisyonu, “Kürt Dil Bayramı günlerinde dilimiz varlığımız ve kimliğimizdir şiarıyla etkinlikler düzenlenmelidir” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan KNK Dil, Kültür ve Eğitim Komisyonu Kürt Dil Bayramı’nı kutladı.

Açıklamada şunlar belirtildi: “Kürt halkı yüzyıllardır varlık mücadelesi veren bir halktır ve bu mücadelede dilin yeri her zaman için son derece önemli olmuştur.

Kürdistan’ın işgalcileri sürekli olarak Kürtleri yok etmek için dillerini hedef almışlardır. Ama Kürdistan kurtuluş güçleri ve on binlerce fedai sayesinde Kürt dili de bu günlere gelebilmiştir.

KNK olarak direniş ruhu ve Kürt dilini yaşatma mücadelesinden aldığımız güçle Kürt Dil Bayramının tüm halkımıza kutlu olmasını diliyoruz.

Unutmayalım ki asimilasyon politikaları özellikle Bakur, Rojava ve Rojhilat da eskisi gibi devam etmektedir.

Her ne kadar dilin tamamen ölümü engellenmiş olsa da resmiyet de bir statüye kavuşmadığından ve de aksine İran, Suriye ve Türk devletlerinin baskı ve yok etme politikaları göz önüne alındığında tehlikenin boyutu ve önemi de açığa çıkmaktadır.

Bu nedenle işgalcilerin tutumuna bakmaksızın halkımızın evde, sokakta ve yaşamın her alanında dilini konuşması elzemdir.

Kürt dilinin Türkiye, İran ve Suriye devletlerinin sistemi içerisinde resmiyet kazanması için Kürt Dil Bayramı günlerinde (14-15-16 Mayıs) dilimiz varlığımız ve kimliğimizdir şiarıyla etkinlikler düzenlenmelidir.

Kürt Dil Bayramı 2006 yılında KNK tarafından her yıl 14-15 ve 16 Mayıs tarihleri arasında kutlanılmak üzere kabul edildi ve Kürdistani tüm kurum ve kuruluşlar tarafından da kabul onaylandı.

Üzülerek belirtmek durumundayız ki sömürgecilerin baskılarının yanı sıra kendi önemsemeyen yaklaşım da bir yandan devam etmektedir ve bu da oto-asimilasyona yol açmaktadır.

Bizlerin de bu konuda kendimizi sorgulamamız gerekmektedir.

Kürtler olarak asimilasyon politikalarının başarılı olmasına engel olmalı ve Kürt dilini yaşatma çabalarımızı daha üst seviyede yoğunlaştırmalıyız.”