Kobanê’den Hewlêr’e binler Öcalan için yürüdü

Rojava’nın Kobanê ve Qamişlo kentleri, Güney Kürdistan’ın Hewlêr ve Süleymaniye kentleri ile Maxmur mülteci kampında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için binlerce kişi sokaklara çıktı.

KOBANÊ

İmralı adasında yangın çıkması ardından Kürtler ve dostları bir çok merkezde sokaklara çıktılar.

Kobanê’de de Özgür Kadın Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi, pankartlar ve Öcalan’ın posterleriyle yürüyüşe geçti.

Sık sık “Bê Serok jiyan nabe” sloganının atıldığı yürüyüşte, Türk devletinin Öcalan’a uyguladığı tecrit protesto edildi. Öfkenin hakim olduğu yürüyüşün ardından Şehit Egîd Meydanı’nda miting düzenlendi.

Burada konuşan Fırat Bölgesi İç İşleri Komitesi Eş Başkanı Bozan Xelîl, Türk devletinin Öcalan’ı hedef alan uygulamalarıyla Demokratik Ulus projesini yok etmeyi hedeflediğini söyledi. Eylem tecrit karşıtı sloganlarla sona erdi.

QAMIŞLO

Yüzlerce Rojavalı Qamişlo'daki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komserliği önünde eylem yaptı. Eylemciler, acilen avukatların İmralı'ya gitmesini talep etti.

Akşam saatlerinde  Qamişlo Gençlik Merkezi önünde de yüzlerce genç bir araya gelerek ellerindeki meşalelerle yürüdü. Gençler yürüyüşün ardından, kent halkının İmralı’dan haber alınması talebiyle BM temsilciliği önünde başlatılan çadır eylemine katıldı.

TIL HEMİS

Qamişlo Kantonu’na bağlı Til Hemis’te İlçe Meclisi önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, düzenledikleri basın açıklamasıyla Öcalan’ın durumu hakkında net bir bilgi istediklerini vurguladı.

MAXMUR

Maxmur mülteci kampında kitlesel bir yürüyüş gerçekleşti. Kamp sakinleri Şehit Aileleri Kurumu’ndan BM temsilciliğine kadar yürüdü. Yürüyüşte sık sık “Kimse Güneşimizi karartamaz”, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” şeklinde sloganlar atıldı.

Yürüyüşte Öcalan’ın büyük posterleri ile üzerinde “İmralı yanarsa dünya yanar. İmralı ateşi dünyanın cehennemidir, Önderliğe uzanan eller kırılır” yazılı pankart taşındı.

BM temsilciliği önünde Demokratik Halk Meclisi adından bir bildiri okundu. Bildiride, Öcalan’a yönelik 22 yıl önceki uluslararası komploya ve tecrit politikasına dikkat çekilerek, “Tecrit ile Önder Apo ile Kürt halkını birbirinden koparmak istediler. Önder Apo fikirleri ve düşünceleri ile tecridi ve komplocuları boşa çıkardı. Tüm Kürt halkı ve insanlığı Önder Apo’ya sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.

SÜLAYMANİYE

Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde yüzlerce kişi Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için yürüyüşe geçti. Kent merkezinde yapılan yürüyüşte, “Erdoğan iyi bilmeli ki, Önder Apo bizim kırmızı çizgimizdir”, “Yaşasın Önder Apo” şeklinde sloganlar atıldı.

HEWLÊR

Hewlêr’de Öcalan için BM temsilciliği önünde bir eylem düzenlendi. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, Öcalan’ın sağlık ve güvenliğine ilişkin endişeler dile getirilerek, özgürlüğü talep edildi. Eylemde tecrit kınanırken, bir an önce Öcalan ile görüşmelerin yolunun açılması istendi.