KODAR ve PJAK’tan İran seçimlerini boykot kararı

Doğu Kürdistan Demokratik ve Özgürlük Topluluğu (KODAR) ve Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), 21 Şubat’ta İran’da yapılacak genel seçimlere ilişkin tutumunu açıkladı. Seçimler boykot edilecek.

Her iki organizasyon yaptığı açıklamada, seçimlerin biçimsel ve anti demokratik olduğu, halkların taleplerine cevap olmadığı tepkisinde bulundu. Açıklamada özellikle, KODAR, 2018 yılında demokratikleşme için sunduğu yol haritasındaki talepleri hatırlatıldı.

İran rejimi, 21 Şubat’ta 11’inci dönem milletvekili ve 5’inci dönemin ilk Uzmanlar Meclisi’ni seçmek için sandık başına gidecek.

KODAR ve PJAK ortak açıklamada, “Biz sadece demokratik bir seçimi onaylarız” denilirken, İran’daki halklar ve Kürt halkının kendi kaderini tayin hakkının resmi olarak tanınması istendi.

Açıklamada seçimlerin egemen sistem içerisinde anlaşmazlıkların arttığı bir döneme denk geldiğine dikkat çekildi. Bununla birlikte dış güçlerle de çelişki ve gerilimlerin tırmandığına vurgu yapılan açıklamada, içeride de ise siyasi karmaşa, ekonomik ve toplumsal krizin arttığı kaydedildi.

İran halkının daha önceki seçimlerde de hem köklü değişim için oy kullandığını ancak her seferinde sahte seçimler, gerçek olmayan sonuçların halka dayatıldığını belirten KODAR ve PJAK, “Kurulacak yeni meclisin de, zalim bir şekilde, halkların demokratik ve meşru taleplerini reddetmeyi esas alacağını biliyoruz. Savaş ve tehdit meclisidir, çözüm meclisi değil” dedi.

Açıklamada, “İslami Cumhuriyet sisteminin zulmüne güçlü bir yanıt vermemiz gerekiyor” denildi.

Açıklamada boykot gerekçeleri sıralanırken, seçimlerin biçimsel olmaktan öteye geçmeyeceği vurgulandı.

Homojen ve tekel Meclisin “radikaller ve muhafazakarlar için kurulduğunu” kaydeden KODAR ve PJAK, Uzmanlar Meclisi için de “faşist esaslar üzerine kurulu; muhafazakar olmayan ve iktidara yakın olmayan adayları reddediyor” dedi.

Daha şimdiden çok sayıda sahtekarlığın öne çıktığı ve bunun muhafazakarlar lehine sonuçlar çıkaracağına işaret edilen açıklamada, rejimin ayrıca seçimlerde aşiret, kültürel ve mezhepçi yapılar arasındaki çelişkileri de kullandığı ifade edildi.

Açıklamada, “Meclisin, sitemin tüm diğer organizasyonları gibi, halkların ve özellikle de Kürtlerin sorunlarına ilişkin çözüm projesi yok. Bu da biçimsel olduğunu gösteriyor” denildi.

Meclisin şimdiye kadar eyaletler ve özyönetim için herhangi bir yasa kabul etmediğini belirten KODAR ve PJAK, Meclisin yasama gücü olarak şiddetin örgütlenmesi ve savaştan kar elde etme örgütlenmesine dönüştüğü tepkisinde bulundu. İnkar ve imha siyaseti, milliyetçilik, cinsiyetçilik ve liberalizmin öne çıkarıldığı ve topluma bir zehir gibi enjekte edildiğini kaydeden KODAR ve PJAK, “Parlamento sistemin diğer örgütleri gibi ve zalimdir” dedi.

Savaş yanlısı siyaseti ve demokratik ilkelerin ayaklar altına alması nedeniyle seçimlerin boykot edilmesi gerektiğine vurgu yapılan ortak açıklamada, “Sistemin yolsuzluğu ve zulmüne karşı tek ve radikal yol, sivil itaatsizliktir” diye belirtildi.

“Sadece demokratik seçimlere onay vereceklerini” belirten KODAR ve PJAK, 2018’de sundukları yol haritasını esas aldıklarını ve Kürt halkını kendi kaderini tayin hakkına bağlı olduklarını kaydetti.