'Kürtçeyi hayatın her alanında hakim kılalım'

 Kürt Dil ve Kültür Ağı, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Kürtler hayatın her alanında Kürtçenin hakim kılınması için gayret göstermeliler" dedi.

Kürt Dil ve Kültür Ağı, 21 Şubat Dünya Anadil Günü nedeniyle Diyarbakır Barosu'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, ağ üyeleri ile avukatlar katıldı. Avukat Mehmet Emin Aktar, dilleri yasaklı olan halkların bugünde seslerini yükselterek, dillerinin özgürleşmesini talep ettiklerini söyledi. Kürtlerdeki dil bilincinin yeni olmadığını vurgulayan Aktar, Ehmedê Xanî ve Xanêy Qûbadî'yi işaret ederek, Kürtçeye dair yazılan mısraları okudu. Aktar, Hecî Qadîrê Koyî, Piremêrd, Xelîl Xeyalî, Miqdat Mîthat Bedîrxan, Mîr Celadet, Evdila Goran, Cegerxwîn ve Fêrîkê Ûsiv gibi birçok sanatçı ve yazarın dil için büyük emek sarf ettiğini hatırlattı.

Bugün de bu isimleri takip ettiklerini ve taleplerini sahiplendiklerini dile getiren Aktar, Kürtçenin devletin tüm imkanlarından mahrum olması bir yana bizzat devlet mekanizması tarafından engellendiğini kaydetti. Bunun Kürt dilinin korunması ve gelişmesi için ciddi sorunlar olduğunu ifade eden Aktar, Kürtçenin bir statüye sahip olması önündeki tüm engellerin kaldırılması çağrısı yaptı. Aktar, Kürtçenin statü sahibi olması için demokratik sivil mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Bir dilin ölmesinin çok kolay olduğunu ve buna karşı bir dilin yaşam bulmasının ise çok zor olduğunu söyleyen Aktar, tehlike sinyalleri veren Kürtçenin daha kötü bir duruma düşmesine izin vermemek için Kürtçeye sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Kürtçenin yüz yüze kaldığı tehlikeyi ortadan kaldırmanın dili kullananlara bağlı olduğunu  belirten Aktar, bu konuda acil pratik çalışmalarının yapılması gerektiğini ifade etti. Aktar, devamla şunları söyledi: "Bu önemli günde kendini tanıyan ve bilen tüm Kürtlere çağrımız; dilin korunması ve gelişimi için mücadele etmeye,  hayatın her alanında Kürtçenin hakim kılınması için gayret göstermeliler. Sonuç olarak dilimizin içinde bulunduğu sorunların çözümü bizim elimizdedir. Gelin hep beraber varlığımızın nedeni olan dilimizi koruyup geliştirelim. Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Ana Dil Gününü kutluyoruz."