Kürtçe hutbe vaaz veren DİAYDER mühürlendi

Kürtçe hutbe ve vaaz verildiği gerekçesiyle hakkında kapatma davası açılan DİYADER mühürlendi.

İstanbul’da faaliyet yürüten Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) hakkında Bakırköy 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde süren kapatma davasının 28 Haziran’da görülen karar duruşmada, “tedbiren” faaliyetlerinin durdurulmasına karar verildi. Karar nedeniyle Şirinevler’deki dernek binasının kapısı mühürlendi.

Kürtçe hutbe ve vaaz verdikleri gerekçesiyle DİAYDER Başkanı Ekrem Baran’ın yanı sıra 27 kişi, 3 Temmuz’da gözaltına alındı. 7 gün gözaltında kalan 27 kişiden, Ali Fuat Hatip, Aydın Ayhan, Enver Karabey, Mehmet İnan, Mehmet Emin Aslan, Nezir Erdemci, Ekrem Baran, Hafik Tunç ve Sefa Mehmetoğlu Kürtçe hutbe okudukları, Sivil Cuma Namazı’na katıldıkları ve yürüttükleri dernek faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklanırken, 18 ise serbest bırakıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 ay sonra hazırladığı iddianameyi İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu. Daha önce savcının hükümet yanlısı medya aracılığıyla servis ettiği iddianamede, 23 kişi hakkında “Örgüte üye olmak” ve “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamaları yöneltildi. 5 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi.

İddianamenin servis edilmesinin ardından İçişleri Bakanlığı tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) DİAYDER üyesi olan aynı zamanda İBB’sinde çalışan 4 kişi nedeniyle teftiş başlatıldı.  

DİAYDER üyesi 4 kişiden biri olan Mehmet İnan’ın İBB’nin gassal alımı için yaptığı sınava girip kazanmasına rağmen İBB’de hizmet vermesi “suç” olarak iddianame de yer aldı. İnan’ın telefon görüşmesinde dernek başkanı Ekrem Baran’a İBB tarafından iş görüşmesi için çağrıldığını, gidip gitmemesi yönünde fikir danışması “örgüt içinde hiyerarşi” ye bağlandı.

Baran ile 9 üye ve yöneticisinin tutuklu yargılandığı 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 27 Aralık 2021 tarihinde görülen ara celsede, İstanbul Valiliği Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü’ne dernek hakkında idari bir soruşturmanın olup olmadığına dair müzakere yazılmasına karar verdi. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği, yazılan talimat yazısına 16 Şubat 2022’de verdiği cevapta, DİAYDER’in tüzüğünde yer alan 2’nci maddesine aykırı faaliyetler yürüttüğü iddia edildi. Söz konusu cevap yazısında, DİAYDER’in içinde yer aldığı faaliyet ve açıklamaların suç olduğu öne sürüldü.

Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, derneğin tüzüğünde belirtilen amacın dışında hareket ettiğini öne sürdü. DİAYDER’in Şirinevler’de olması nedeniyle Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı konuya dair soruşturma başlatarak, kapatılması istemiyle Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi’ne davaname gönderdi. Davanamede kapatma istemine dair savcı, DİAYDER yöneticilerinin “Ronahî” isimli dergide yazılar yazdığını, bu yazılarda “başkaldırıya teşvik” mesajlarının yer aldığını ileri sürdü.

Savcı, kapatma istemine gerekçe olarak, DİAYDER’e “Kürtlerin mücadelesinde en önemli aktörün PKK olduğunu, IŞİD’in yenilmesiyle Türkiye’nin yenilmiş olduğu, devletin Kürtlerin üzerinde zulüm, ölüm, talan ve katliam uyguladığı, Türkiye’nin Cumhuriyetini yöneten sınıfın Allah’ın ayetlerini inkar ettiği, rejimin faşist olduğu (…)” değerlendirmesine yer verdi. Savcı, DİAYDER’in tüzüğünde yer alan “Dernek din adamaları arasında yardımlaşma, dayanışma ve sosyal ilişkiyi geliştirme diğer kurumlarda üyesi bulunan diğer sivil toplum örgütleri ile ortak sorunları çözümüne yönelik yasal demokratik faaliyetlerde bulunan ülkemizde demokrasi, barış ve özgürlüklerin gelişimi için faaliyet gösterme bu amaçla yürütülen faaliyetlerle ortaklaşmak amacıyla kurulmuştur” şeklindeki 2’nci maddenin ihlal edildiğini savundu. Savcı, bu nedenle DİAYDER’in faaliyetlerinin tedbiren durdurulmasını ve TMK’nin 89’uncu maddesine istinaden derneğin feshedilmesini istedi.

 

 

Öte yandan DİAYDER Başkanı Ekrem Baran yanı sıra 9 kişinin rehin alındığı ve İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davanın 17 Haziran’da görülen 4’üncü duruşmasında son olarak Ali Fuat Hatip, Hafit Tunç, Mehmet Emin Aslan da tahliye edildi. Dava kapsamında Dernek Başkanı Baran hala tutsak. Ceza davasının hala sürüyor olmasına rağmen dernek hakkında Bakırköy 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 28 Haziran’da görülen karar duruşmasında derneğin faaliyetlerinin “tedbiren” durdurulmasına karar verildi. Bunun üzerine Bahçelievler Polis Karakolu’ndan Şirinevler’de bulunan dernek binasına gelen polis, derneğin kapısına mühür vurdu.