Maxmurlu dört işçi törenle toprağa verildi

Maxmur mülteci kampından Bağdat’a çalışmaya giden işçileri taşıyan aracın kaza yapması sonucu hayatını kaybeden 4 kişi törenle toprağa verildi.

Sabah saatlerinde Maxmurlu işçileri taşıyan araç, Şirkat-Beci yolunda kaza yaptı.

Kazada 4 işçi hayatını kaybetti, 2’si yaralandı. Hayatını kaybeden işçilerin Deniz Xelîl Deniz, Mehmud Sîso Tahir, Hogir Musa Yusuf ve Cîhat Mihemed Hecî Mihê olduğu öğrenildi.

Yaralılar ise Geyare hastanesine kaldırıldı.

Kazanın duyulması ardından Maxmurlular konvoy halinde cenazelerin ve yaralıların alınması için harekete geçti.

Konvoy öğleden sonra kampa geri dönerken, dört işçi için cenaze töreni düzenlendi.

Maxmur Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen tören bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Halk Meclisi Eşbaşkanı Heci Kaçan, yaptığı konuşmada başsağlığı dileğinde bulundu. Kaçan, “Bugün kampımız için acı bir gün” dedi.

Tören ardından PKK bayraklarına sarılı tabutlar içerisindeki dört cenaze toprağa verildi.

KDP’nin Maxmur mülteci kampına uyguladığı ambargo nedeniyle Maxmurlular geçimlerini sağlamak için Bağdat’a giderek çalışmak zorunda kalıyorlar.

12 bini aşkın kişinin yaşadığı Maxmur kampı, Hewlêr’de bir Türk istihbarat görevlisinin öldürülmesinden bu yana ambargo altında bulunuyor. Kampta yaşanan insani drama rağmen, KDP’li yetkililer ambargoda ısrar ediyor. Bu ambargodan özellikle kadın ve çocuklar ağır bir şekilde etkileniyor.  Sağlığa erişimin de engellendiği ambargo yüzünden birçok kadın düşük yaptı. Covid-19 salgını ile birlikte sıkıntılar daha da arttı. Ambargoyla birlikte Türk devletinin de Maxmur’a yönelik saldırıları arttı. Kampın bağlı olduğu Birleşmiş Milletler ise sessizliğini koruyor.