Mazlum Dağ ve Muhammet Beşiksiz ölümle tehdit ediliyor

Hewlêr'de MİT yönetici Osman Köse'yi öldürdükleri iddiasıyla idam cezası alan Mazlum Dağ ve Muhammet Beşiksiz ölümle tehdit edildiklerini ve işkenceye maruz kaldıklarını aktardı.

Güney Kürdistan'ın Hewlêr kentinde 17 Temmuz 2019'da MİT yöneticisi Osman Köse, Irak vatandaşı Neriman Osman ve Beşdar Ramazan'ın öldürüldüğü saldırıyla ilgili ilk derece mahkeme tarafından idam cezasına çarptırılan Mazlum Dağ ve Muhammet Beşiksiz, tutuklu bulundukları Hewlêr Emniyet Genel Müdürlüğü’nde ölümle tehdit edildiklerini belirtti. 

Dağ ve Beşiksiz, aileleriyle yaptıkları telefon görüşmesinde, maruz kaldıkları hak ihlalleri ve kendilerine yönelik tehditleri anlattı. Aileler, ihlal ve tehditlere karşı çocuklarının kısa süre önce açlık grevi eylemi başlattıklarını belirterek, yetkililerin yaptıkları görüşmeler sonucu baskı ve tehditlerin sonlandırılacağı yönünde söz verilmesi üzerine eylemin sonlandırıldığını söyledi.

İŞKENCE VE TEHDİT

Eylemin sonlandırılması ardından ihlallerin arttığını, Dağ ve Beşiksiz’in ayrı ayrı tek kişilik hücrelere konulduğu bilgisini veren aileler, çocuklarının işkence uygulamalarına maruz kaldıklarını ve darp edildiklerini aktardı. Aileler, emniyet yetkililerinin çocuklarına “PKK bizim düşmanımızdır, sizde bizim esirimizsiniz. Sizi burada öldürürüz, kimsenin haberi olmaz” tehditlerinde bulunduğunu ifade etti. 

ZÎNÎ WERTÊ SONRASI BASKILAR ARTTI

Aileler, çocuklarıyla yaptıkları görüşmeye dair şunları anlattı: “Telefon görüşmesinde Zînî Wertê saldırısı ardından kendilerine düşmanca bir tavır sergilendiğini söyledi. Ağır hak ihlallerine maruz kalıyor ve ölümle tehdit ediliyorlar. Tek kişilik hücrede tutuluyorlar. Günde sadece 2 kez ve 3’er dakika lavaboya gidebiliyorlar. Televizyon, kitap, radyo verilmiyor. Bütün hakları tamamen kısıtlanmış durumda.”

AİLELERDEN ÇAĞRI

Çocuklarının, daha önce baskı ve tehditlere karşı açlık grevi eylemi gerçekleştirdiklerini, uygulamaların devam etmesi durumunda ölüm orucu eylemi başlatacaklarını aktardığını söyleyen aileler, “Kürtler bu duruma sessiz kalmamalı. Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin bu tavrı kabul edilemez. Kürtler tepkisini göstermeli” çağrısında bulundu. 

NE OLMUŞTU?
 
Güney Kürdistan'ın Hewlêr kentindeki Huqqabaz adlı bir restoranda, 17 Temmuz 2019’da gerçekleştirilen saldırıda MİT yöneticisi  Osman Köse ve Osman Muhammed Ali ile Beşdar Ramazan Salih öldürülmüştü. Olayın faili olduğu iddiasıyla 6 kişi hakkında, Hewlêr 2’nci Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. 11 Şubat 2019'da görülen karar duruşmasında mahkeme heyeti olaya doğrudan karıştığı iddiasıyla Mazlum Dağ ve Muhammed Beşikçi'ye idam cezası, 1 kişiye bir yıl hapis cezası, 3 kişiye de 2’şer yıl hapis cezası vermişti.