Muslim: Adana Mutabakatı çoktan aşıldı

Adana Mutabakatı’nın Suriye için bir teslimiyet belgesi olduğunu, ancak bunun çok ötesine geçildiğini belirten Salih Muslim, yeni Suriye’de bunun iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Salih Muslim, Adana Mutabakatı’nın uluslar arası veya anayasal geçerliliği olan bir anlaşma değil baskıyla imzalatılan bir belge olduğunu; Türkiye’nin bunu da istismar ederek doğrudan işgalci konumuna geçtiğini söyledi.

PYD Eşbaşkanlık Konseyi Üyesi Salih Muslim, 23. yılında ‘Adana Mutabakatı’ ile ilgili ANF’ye konuştu. Öncellikle Adana Mutabakatı’nın imzalandığı dönemi, konjonktürü, şartları unutmamak gerektiğini belirten Muslim, uluslararası bir anlaşmadan çok uzak olduğunu; Suriye istihbaratının başındaki Adnan Bedir Hasan ile MİT arasında yapıldığını hatırlattı. Meclis’e veya Bakanlar Kurulu’na sunulmadığını kaydeden Muslim, dolayısıyla bunun bir anlaşmadan ziyade kağıt üzerinde verilmiş bir takım sözlerden ibaret olduğunu söyledi.

Komplonun başlangıcına Kürt Halk Önderi’nin Suriye’den çıkışına; büyük baskı ve tehdit altında olan Suriye gerçeğine işaret eden Muslim, “Sanki birini teslim alıp kafasına silah dayayıp da işte bunu imzalayacaksın tarzında yapılan bir şeydi. O şartlarda imzalanmış bir belgedir. Ne yasal ne de uluslararası bir geçerliliği vardır. Suriye’nin kendi iradesi, halkı ve hükümetiyle imzaladığı bir şey değildi. Onun için geçerli, uluslararası kabul görür bir anlaşma seviyesine ulaşmadı” dedi.

O belgeye göre Türk güçlerinin önceden haber vererek sıcak takip maksadıyla Suriye arazilerine (5-10 kilometre) girebileceğini ama geri çekileceğini ifade eden Muslim, şöyle devam etti: “Bu şartlar her iki taraf için de geçerlidir. Türkiye nasıl yapabiliyorsa Suriye de yapabilir. Gerçekte bakınca öyle bir şey olmadı. Türkiye tarafından şimdi yüzlerce kilometre işgal edilmiş yerler var. Ne 5 km ne 10 km bir de kalıcı demografik değişim yapıyor. Adana Mutabakatı meselesi gerçekten ortadan kalkmıştır. Çeteleri eğiten, silahlandıran, Suriye’nin üzerine salan, tank sevkiyatı bile yapan Türkiye’nin yaptıklarının bu mutabakatla alakası yok. Şu var; artık Suriye kendisi zayıf olduğu için ‘Ben artık bundan vazgeçtim. Kabullenmiyorum’ diyemiyor. Belki de Kürtlerle ilişkisi olduğu içindi. Kürtleri zaten baskı altında tutuyor, hiçbir zaman onlarla diyalog kabul etmiyor. Onlar da Suriye’deki Kürt halkının demokratik hak elde etmesini engelliyor. Onun için bu Adana bir sopa gibi üzerinde dursun diye bir bakımdan vazgeçmiyor. Yoksa Adana’nın hiçbir şeyi yok. Bir geçerliliği de yok, kabullendiği de yok.”

Suriye hükümeti ya da Suriye’de bir barış olursa ilk iş olarak bu teslimiyet belgesinin iptal edilmesini umduğunu söyleyen Muslim, şunları ekledi: “Türk faşizmine ikide bir Suriye’ye girmesi için bahane vermiştir. Suriye için büyük bir ihanettir. Sanırım en yakın zamanda Suriye halkının iradesi açığa çıkınca Adana gibi anlaşmalardan kurtulması gerekiyor.”