Newroz’un intikamını tutsaklardan almak istiyorlar

Tutsaklara yönelik saldırı dalgasının 8 Mart ve 21 Mart Newroz’unda ortaya çıkan halk iradesine yönelik olduğunu belirten TUHAY-DER Van Eşbaşkanı Edibe Babur, ölümlerin tek sorumlusu olarak Türk devletini işaret etti.

Türkiye cezaevlerinde artan sistematik işkenceler ve 3 ay içinde 60 siyasi tutsağın cezaevlerinde yaşamını yitirmesi, bütün dikkatleri yeniden cezaevlerine çevirdi. 

HDP ve sivil toplum örgütleri tarafından oluşturulan heyetlerin cezaevleri ziyaretleri ise sürüyor. 

Türkiye’deki birçok cezaevinden art arda gelen ölüm haberlerini değerlendiren TUHAY-DER Van Eşbaşkanı Edibe Babur, AKP ve MHP’nin cezaevlerine yönelik saldırılarının, halkın 8 Mart ve 21 Mart Newroz’unu sahiplenmesiyle alakalı olduğunu söyledi. 

HAYATINI KAYBEDENLERİN HEPSİ HÜCRELERDE TUTULANLAR

“Halkı sindiremediklerini görünce tutsak arkadaşlara yöneldiler” diyen Babur, “Cezaevlerinde arkadaşlarımızın cenazeleri çıkıyor. Her türlü baskı uygulanıyor. Hastane çıkışlarında kelepçeli muayeneye itiraz eden arkadaşlarımız ölüme terk ediliyor, hastane çıkışı tek kişilik odalara konuluyor. Siz de biliyorsunuz, 2022 yılında 60 arkadaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden tüm arkadaşlarımız tek kişilik hücrelerde tutuluyordu. Van’da 3 arkadaşımız cezaevinde yaşamını yitirdi. 

'ARKADAŞLARIMIZ DERHAL SERBEST BIRAKILMALI'

Bu ölümlerin tek sorumlusunun devlet olduğuna işaret eden Edibe Babur, şunları kaydetti: “Ölümlerin tek sorumlu hükümettir, devlettir, AKP-MHP faşizmidir. Çocuklarımız ölmemeli, özgürlüğüne kavuşmalı. Hasta arkadaşlarımız tedavi edilmelidir. Buradan şu çağrıda bulunuyoruz. Bir an önce anayasal haklar çerçevesinde tutsak arkadaşlara yönelik baskılar ortadan kalkmalı. İmralı’da Abdullah Öcalan’a yönelik başlayan tecrit tüm cezaevlerine yayıldı. Bu tecrit politikaları, bu zulüm, baskı son bulmalıdır.  Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır.”