Nusaybin Davası görüldü

Nusaybin Davası kapsamında bugün görülen duruşmalarından 2'si ertelendi. Tutsaklardan Nubahar Özdemir hakkında ise ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl hapis cezası verildi.

Mardin'in Nusaybin ilçesinde 2016'daki öz yönetim direnişleri sürecinde 26 Mayıs 2016'da kentten tahliye edilen 17'si çocuk 70 kişinin yargılandığı davanın duruşmaları bugün de devam etti. Mardin 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün Heja Algan, Abdulkadir Baybars ve Nubahar Özdemir’in duruşması görüldü.

İlk olarak tutuklu Heja Algan’ın duruşması görüldü. Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılması istenilen Algan, duruşma salonunda bizzat hazır olmak istediğini belirterek, duruşmaya katılmadı. Mahkeme heyeti Algan’ın duruşma salonunda hazır edilmesi için duruşmayı 29 Haziran'a erteledi.

Ardından Abdulkadir Baybars’ın duruşması gerçekleşti. Baybars’ın avukatının hazır olmaması nedeniyle bu duruşma da 29 Haziran'a ertelendi.

En son Nubahar Özdemir'in duruşması görüldü. Özdemir, SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Özdemir’in avukatı Osman Zuhat Bilen’in de hazır bulunduğu duruşma kimlik tespitiyle başladı. Özdemir, yargılamanın hukuksuz olduğunu ve tahliyesini istedi.

Özdemir’in avukatı Bilen ise, yargılamanın en başından beri "düşman hukukuyla" yapıldığını belirterek, “Mahkemeniz bağımsız değildir. Verilen karar müvekkilimi düşman olarak gören bir anlayış ile veriliyor. Şimdiye kadar yapılan tüm suçlamalara dair tek bir delil ortaya konulamamıştır. Bugün çok önceden verilmiş bir kararı açıklayacaksınız. Müvekkilime yönelik isnat edilen bütün suçlamalar soyuttur. Vereceğiniz kararın somut gerekçelerini istiyoruz ancak biliyoruz ki hiçbir gerekçe ortaya koyamayacaksınız” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Özdemir hakkında “Ülkenin bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet, “Kasten öldürmeye teşebbüs” iddiasıyla 15 yıl ve “Kamu malına zarar vermek” iddiasıyla da 3 yıl hapis cezası verdi.

TOPLAMDA 46 KİŞİYE HAPİZ CEZASI VERİLDİ

Söz konusu kararla birlikte, Nusaybin Davası'nda ceza verilenlerin sayısı 46’ya yükseldi. Daha önce görülen duruşmalarda tutuklu Recep Yel ağırlaştırılmış müebbet ve 17 yıl, Yasemin Erkol 10 yıl, Özgür Sevim ağırlaştırılmış müebbet ve 25 yıl, İlyas Doğan, Ömer Karataş, Osman Bozkurt, Hamit Acur ve Akar İkbal ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl, Sadık Tan, İsmail Yılmaz, Bayram Sevgin, Fırat Dari, Mazlum Yaşa ve Hatip Oyman ağırlaştırılmış müebbet ve 18 yıl, Ercan Dolaşır ağırlaştırılmış müebbet ve 10 yıl, Melis Teksan ağırlaştırılmış müebbet, Erkan Benli ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl 3 ay, Baver Başar ağırlaştırılmış müebbet ve 19 yıl, Mehmet Ziriğ ağırlaştırılmış müebbet ve 17 yıl, Süleyman Göksel Yerdut ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl, Dilber Tanrıkulu ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıl, Tufan İlbaş ağırlaştırılmış müebbet ve 27 yıl 6 ay, Ramazan Eroğlu 2 ağırlaştırılmış müebbet ve 3 yıl, Ömer Güner ile Faruk Engin’e ağırlaştırılmış müebbet ve 31 yıl, Resul Ergün’e 3 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 27 yıl, Fırat Çiftçi’ye ise ağırlaştırılmış müebbet ve 29 yıl, Oktay Gül ağırlaştırılmış müebbet ve 25 yıl 6 ay, Ferhat Doğan 18 yıl, Nurullah Akyüz’e ağırlaştırılmış müebbet ve 26 yıl 6 ay, İbrahim Halil Ildız’a müebbet hapis ve 53 yıl, Enes Taşkın’a da müebbet hapis ve 18 yıl hapis cezası verildi. İbrahim Toktaş’a ise, Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde verilen ağırlaştırılmış müebbet hapsin yanında Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde de 15 yıl hapis verildi.

Tutuklandıklarında yaşları küçük olan Şükrü Aybek, Heja Alğan, Emre Topçuoğlu, Baran Eman, Çeçan Kilkaya ve Dilan Aslan’a 35 yıl 10’ar ay hapis cezası verildi. Yine Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde daha önce yargılanarak, müebbet hapis cezasına çarptırılan Hüseyin Bağ’a 11 yıl, Zehra Kaya’ya 18 yıl, Fatma Aslan’a da 21 yıl 7 ay, Nurcan Aslan’a 25 yıl 8 ay, Murat Gazioğlu’na 11 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Evini terk etmeyen 5 çocuk annesi tutuksuz Nurşen Demir’e de 10 yıl hapis verildi.

Dosyada itirafçı olarak yer alan ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ile Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz’ın tutuklanmasına gerekçe yapılan ifadeleri veren Hicran Berna Ayverdi’ye ise, ödül gibi ceza verilmişti. Ayverdi hakkında aynı gerekçeler ile “örgüt üyesi” olduğu iddiası ile 8 yıl hapis cezası verilip, cezası 3 yıl 4 aya indirilmişti.

Tutuklulardan Medya Çınar ve Siraç Yüksek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı tutuklu bulundukları cezaevlerinde yaptıkları eylemlerde şehit düşmelerinden dolayı haklarında açılan davalar kapatıldı.