Nusaybin Davası'nın duruşmasında tecrit protestosu

Nusaybin Davası’nın duruşmalarında 2 kişiye daha ağır cezalar verildi. Duruşmalarda İmralı tecridi protesto edildi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde soykırımcı saldırıların devam ettiği 26 Mayıs 2016’da kentten tahliye edildikten sonra tutuklanan 17’si çocuk 70 kişi hakkında açılan ve ardından tefrik edilen Nusaybin Davası duruşmalarında bugün, tutuklandığı dönem 18 yaşının altında olan Gazi Muratoğlu ile 18 yaşının üstünde olan İbrahim Halil Ildız’ın duruşmaları görüldü. Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk olarak Muratoğlu’nun duruşması görülürken, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden getirilen Muratoğlu duruşmaya katıldı.

TECRİDİ PROTESTO ETTİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecrit uygulamalarını protesto eden Muratoğlu, Kürt halkı üzerinde yürütülen savaş politikalarına son verilmesi gerektiğini belirtti. Muratoğlu, "Özyönetim modeli Ortadoğu için kurtuluşun, kaostan çıkışın modelidir" dedi.
Tutuklandığı zaman 16 yaşında olduğunu hatırlatan Muratoğlu, "Erdoğan talimat veriyor, yargı uyguluyor" dedi.

11 YIL HAPİS

Son sözü sorulan Muratoğlu, "Bijî Serok Apo" diye karşılık verdi.
Mahkeme Muratoğlu'na "kasten öldürme" iddiası ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verirken, cezayı daha sonra olay tarihinde 18 yaşının altında olduğu gerekçesi ile önce 15 yıla, ardından ise "teşebbüs aşamasında kaldığı" iddiası ile 10 yıla düşürdü. Mahkeme "kamu malına zarar verme" iddiası ile de Muratoğlu'na 1 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

ILDIZ'IN DURUŞMASI

Ardından Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi’nden getirilen İbrahim Halil Ildız’ın duruşması görüldü.
Ildız, Öcalan üzerindeki tecride son verilmesi çağrısında bulunarak, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle direnen tüm kadınları selamladı.

MÜEBBET VE 53 YIL HAPİS

Ildız, "Bijî Serok Apo" sloganı eşliğinde kararı dinledi. Mahkeme Ildız'a, "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" iddiası ile ağırlaştırılmış müebbet, "öldürmeye teşebbüs" iddiası ile 18 yıl, "tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma" iddiası ile 7 yıl 6 ay, "kamu malına zarar verme" iddiası ile 3 yıl, İstanbul'da katıldığı bir eylem nedeniyle de birleşen dosya üzerinden "patlayıcı maddeleri izinsiz bulundurma" iddiası ile 7 yıl 6 ay, "patlayıcı madde kullanmak suretiyle kamu malına zarar vermek" iddiası ile 17 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Ildız'a böylece toplamda bir defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ve ayrıca toplamda 53 yıl hapis cezası verildi.
Nusaybin Davası'nda Ildız ve Muratoğlu ile beraber ceza verilen tutuklu sayısı 42’ye yükseldi.