Nusaybin esnafından AKP-MHP iktidarına tepki

Nusaybin esnafı, kendilerini ziyaret eden HDP'lilere dertlerini anlattı, AKP-MHP iktidarına tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Bütçe Buluşmaları” kapsamında bugün Mardin’in Nusaybin ilçesini ziyaret etti. Milletvekilleri Ebru Günay, Pero Dündar, Garo Paylan, Necdet İpekyüz ve Rıdvan Turan’ın aralarında olduğu heyet, Nusaybin’de halk ve esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi.

Esnaflar fiyatların yüksek olmasından ve iş yapamamaktan dert yanarken, AKP-MHP iktidarının ekonominin iyi olduğu yönündeki söylemlerine tepki gösterdi. İşlerinin iyi olmadığını ifade eden bir esnaf, “Memleketimiz bir türlü ayakları üzerine kalkamıyor" dedi. 23 yaşında olduğunu belirten esnaf, bu yaşta 4 ayrı kredi ödemesi yapmakla uğraştığını söyledi ve şunları ekledi: “Genç olduğum için desteğin çok olması gerekiyor ama bir destek göremiyoruz. 23 yaşındaki bir gencin 4 kredi ödemesi normal değil. Ben bugünü görüyorum, yarını göremiyorum. Ülke uçuyor, doğrudur. Ama onlar uçuyor!”
Elinde senetle heyeti karşılayan bir başka esnaf ise ekonomik durumlarının iyi olmadığını ifade ederek, korktukları için fazla konuşamadıklarını söyledi. Borcu olmayan kimse kalmadığını dile getiren esnaf, ne yapacaklarını bilemez halde olduklarını vurguladı.  

'İKTİDAR YALANCI'

Bir kadın da, baskı altında olduklarını ifade ederek, birlikte mücadele ederek başaracaklarına inandığını söyledi. Heyetin ekonomiye dair iktidarın “olumlu” sözlerini hatırlattığı kadın, “Hepsi yalan. Her şey gözler önünde. İnsanlarımız kör veya sağır değildir. Her şeyleri yalan. 5 çocuğum var. Ne iş var, ne gelir. Çocuklarımıza iş yok. Ne fabrika var ne bir şey. Her şeyleri yalan. Evimiz kendimize ait idare edebiliyoruz. Çocuklarımız hepsi boşta. İş olsa neden çocuklarımız başkalarının memleketine gitsinler. Her şeyleri yalan. Yalan söylüyorlar. Sağ oldukça bizi kandırdıklarını sanacaklar. Biz toprağımızda kalacağız, ta ki başarana kadar” karşılığı verdi.
İktidarın ekonomiye dair açıklamalarının hatırlatıldığı emekli bir kişi de “Meclis hiçbir şeyi açıklamıyor. Milletin hepsi aç. Meclis bunu açıklamıyor. Ben emekliyim, ben geçimimi sağlayamıyorum. Sadece emekliler perişan değil, bütün halk perişan” dedi.

 'HER ŞEYİN FİYATI İKİYE KATLANDI'

Bir başka esnaf da herkesin mağdur olduğunu ifade ederek, halkın alım gücünün olmadığını, marketlerde her şeyin fiyatının ikiye katlandığını ifade etti. Esnaf, Türkiye ekonomisinin değil, iktidara yakın olanların uçtuğunu dile getirdi. esnaf, Sınır kapısının açık olduğu dönemde esnafın durumunun biraz daha iyi olduğunu dile getiren esnaf, pasajlarındaki esnafın yarısına yakınının kapattığını söyledi. Esnaf, faturalarını ödeyemez duruma geldiklerini dile getirdi. Bir başka esnaf da, “Bizden almasınlar da vermesinler de” derken, domates fiyatlarının Nusaybin gibi bir yerde 7 liraya yükseldiğini söyledi.
Kadın bir esnaf ise, kirasını dolar ile ödemek zorunda kaldığını, günlük bin lira masrafı olduğunu söyledi.
Buluşmada Paylan, birlikte mücadele ile AKP-MHP iktidarını göndereceklerini ifade etti.