Polis kaçırdı, bir daha ulaşılamadı

Kayıp yakınları, 1996’da Amed'de polisler tarafından kaçırılan ve bir daha ulaşılamayan Hakkı Kaya’nın akıbetini sordu.

Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi’nin her hafta “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla düzenlediği eylemler kapsamında, 606’ncı haftada video yayımlandı. İHD Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Güven, Amed'de 1996 yılında gözaltında kaybedilen Hakkı Kaya’nın hikâyesini paylaştı.

KAYA'NIN HİKÂYESİ

Nakliyat işiyle geçimini sağlayan Hakkı Kaya’nın, 18 Kasım 1996’da beyaz Toros’la gözaltına alındığını hatırlatan Güven, şunları belirtti:
"18 Kasım 1996’da Ahmet Yaşar ve soy ismi öğrenilemeyen Metin adlı arkadaşlarıyla birlikte Ziya Gökalp Lisesi civarında Tekkapı’ya doğru yürüyüş halindeyken yanlarına Beyaz Toros diye tabir edilen ‘06 EKN 22’ plakalı bir araç yanaşır. Araç içerisinden polis olduğu iddia edilen 3 silahlı kişi inerek Kaya ve arkadaşlarını durdurup üst araması yaparlar. Silahlı 3 kişi, kendilerine bazı sorular sorduktan sonra 3 arkadaşı Beyaz Toros’a bindirip olay yerinden uzaklaşır. Endüstri Meslek Lisesine doğru ilerlerken araç içerisindeki 3 arkadaştan Kaya dışındakiler araçtan indirilir.  Arkadaşı Kaya’nın da serbest bırakılmasını isteyen Yaşar, silahlı 3 kişinin ağır hakaretlerine maruz kalır. Beyaz Toros ile Ziya Gökalp Lisesi civarından alınan Kaya’dan bir daha haber alınamaz.”
Yakup Güven, soruşturmanın 23 yıldır sürdüğüne dikkat çekti, tanık beyanlarına rağmen Hakkı Kaya'ya dair bilgilerin paylaşılmadığını vurguladı.