PYNK: Irak'tan Libya'ya tehdit oluşturan Türk devleti engellenmeli

Birleşmiş Milletler'in Kuzey ve Doğu Suriye'deki işgal alanlarında Türk devletinin işlediği suçlara ilişkin raporunu değerlendiren Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK), geniş bir alanda tehdit unsuru oluşturan Türk devletini engellemeye çağırdı.

BM Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu, BM İnsan Hakları Konseyi’nin 14 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında organize edilen ve halen devam eden 45'inci oturumlarında Türk devletinin işgalindeki alanlara ilişkin bir raporu sunmuştu.

21 Ocak-14 Temmuz 2020 tarihleri arasındaki hak ihlallerine ilişkin raporda, Türk devletine bağlı grupların Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî gibi Kürt bölgelerinde, Türk devletinin sorumluluğunda işlenen savaş suçlarına dikkat çekilmişti.

PYNK açıklamasında bu rapora işaret ederek şunları ifade etti:

"Komite raporunda, bu bölgelerde çeteler tarafından kadınlara ve kız çocuklarına yönelik cinsel saldırılar, sivillere dönük şiddet, özel mülkiyete zorla el koyma, etnik ve dini katliamlar, aç bırakma ve kuşatma politikaları gibi savaş suçlarının işlendiğini belirtmiştir.

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Kürt halkına karşı uyguladığı kirli siyasetin bir bölümünü gösteren bu raporu olumlu buluyoruz. Özellikle Türk devletinin, DAİŞ başta olmak üzere terör örgütlerine destek veren ve uluslararası kamuoyunda tersi bir algı yaratmaya çalıştığı göz önünde bulundurulduğunda raporun, bu açıdan olumlu olduğunu belirtiyoruz."

Açıklamada devamla şunlar belirtildi:

"Öte yandan raporda Özerk Yönetim kontrolündeki bölgelere ilişkin ayrılan özel bölümlerdeki bilgileri reddediyor, Komite yetkililerini bölgeyi ziyaret ederek iddialara ilişkin inceleme yapmaya davet ediyoruz.

Başta Uluslararası Koalisyon Güçleri, ABD, Rusya, BM Güvenlik Konseyi ve insan hakları örgütleri olmak üzere uluslararası topluma, görevlerini yerine getirmeleri ve işgalci Türk devleti ile çetelerinin işlediği suçların önüne geçme çağrısı yapıyoruz. Kürt bölgeleri ve Suriye topraklarındaki işgalin sona ermesini, söz konusu savaş suçları faillerinin yargılanmasını talep ediyoruz. Bu konuda ivedilikle harekete geçilerek, Irak’tan Yunanistan’a, Kıbrıs’tan Ermenistan’a, Doğu Akdeniz’den Yemen ve Libya’ya kadar tehdit alanı oluşturan Türk devletinin engellenmesi gerektiğini belirtiyoruz."