Rojavalılar TC zindanlarında

500’den fazla Rojavalı hukuksuz bir şekilde Türk devletinin zindanlarında tutuluyor.

Türk devletinin işgali altındaki Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê’de insanlık suçları sürerken, Türk devleti 500'den fazla Kuzey ve Doğu Suriyeliyi rehin aldı.

Türk devletinin işgali altında bulunan Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê kentlerinde yağma, gasp, tecavüz, insan kaçırma ve infazlar artarak sürüyor. Kaçırılan binlerce kişinin birçoğunun akıbeti halen bilinmiyor. 500’den fazla sivil ise Türk cezaevlerinde bulunuyor; birçoğu, keyfi bir şekilde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılıyor ve fidye dayatmasına maruz bırakılıyor.

İŞGAL HUKUKU

Birleşmiş Milletler (BM), Eylül 2020’de Türk devleti ve desteklediği çetelerin Efrîn ve Serêkaniyê’de gasp, tecavüz, yağma, kültürel mirasın yok edilmesi gibi insanlığa karşı suçlar işlediğini açıkladı.

Yeni Özgür Politika gazetesinin haberine göre, Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 51. maddesi, üye ülkelerin bu tür müdahalelerinin ancak “kısmi bir alanda” ve “geçici” olabileceğini düzenliyor. Türkiye’nin dayanak olarak kullandığı tek madde de bu. Ancak bu madde, Türkiye’nin bu bölgelerde ilhakını ve kurumsallaşmasını hukuki bir boyuta taşımıyor.

Birçok insan hakları örgütü, “faşizmi kurumsallaştıran bir işgal hukuku” olarak tanımladığı özel bir hukuk uyguluyor. Türkiye’nin bu bölgelerin sakinlerini tutuklayarak Türkiye’deki hapishanelere göndermesi de bu hukukun bir parçası. Farklı kaynakların verdiği bilgilere göre böyle tutuklamaların sayısı 500’ün üzerinde. Bu insanların önemli kısmı, kaçırılarak Türkiye’ye teslim ediliyor; kaçırılmaların Hatay’dan Mardin’e kadar uzanan sınır hattında gerçekleştirilmesi, sayıların netleştirilebilmesinin önündeki engellerden biri.

Bu kişilerin yargılanmasında başı Urfa 6. Ağır Ceza Mahkemesi çekiyor. Bu kişilere Türk Ceza Kanununun “devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozmak” suçunu düzenleyen 302. maddesi ile kasten öldürme ve örgüt üyeliği suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veriliyor.

KAÇIRIP FİDYE İSTİYORLAR

Avukatlar, bu insanların neredeyse tamamının Türk ordusu veya onun çeteleri tarafından fidye için kaçırıldığını anlatıyor. Kaçırılmaların ardından "7 bin Türk Lirası vermezseniz sizi Türkiye’ye teslim edeceğiz” deniliyor. Bu insanların çoğu, parayı denk getiremiyor ve sonunda Türk yargısına teslim ediliyorlar.