Siyasi tutsakları adlilerin blokuna koydular!

Mardin'den Amed'e sürgün edilen siyasi tutsaklar, adlilerin blokuna konuldu. Tutsaklara baskı yapıldığı, ekmek ve çay dahi verilmediği öğrenildi.

Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nden 19 Şubat’ta farklı cezaevlerine sürgün edilen 13 tutsaktan 9’u Diyarbakır T Tipi Kapalı Cezaevine nakledildi. Bunlardan 6’sı ise siyasi tutsakların bulunmadığı T-3 ve T-4 Nolu cezaevlerine götürüldü. 28 yıldır tutuklu bulunan İlhan Dayan ile birlikte iki kişi, sadece adli tutukluların tutulduğu T-3 Nolu Cezaevine, 15 aydır tutuklu olan Ali Aslan ve beraberindeki 2 kişi ise T-4 Nolu Cezaevine konuldu.

 Diğer siyasi tutsakların bulunduğu bloklara nakledilmek isteyen 9 kişinin talebi her iki cezaevi idaresi tarafından reddedildi. Karantina sürecini tamamlandıktan sonra yakınları ile görüşebilen tutsaklardan İlhan Dayan ile Ali Aslan, yaşadıklarını anlattı.

CEZAEVİ MÜDÜRÜ: ASKER GİBİ TEKMİL VERECEKSİNİZ!

İlhan Dayan’ın abisi Hamdullah Dayan, kardeşinin koğuşlarında 3 ranza ve masa dışında hiçbir şeyin olmadığını, tüm taleplerine rağmen eksikliklerin giderilmediğini söylediğini belirtti.

 Tutsaklara yine ayakta sayım dayatmasında bulunulduğunu aktaran Dayan, “Zaten kapıdan bakıldığında 3 kişiler ama ‘ayakta sayım alacağız’ diye dayatıyorlar. Her şey için dilekçe yazılacağı isteniyor. Kardeşimin şu ana kadar yazdığı dilekçelerden sadece birine sözlü olarak cevap verilmiş. Cezaevi müdürü gardiyanlar aracılığıyla kardeşe ‘Geleceksin, bir asker gibi tekmil vereceksin. Ayakta durup, talebini ileteceksin’ cevabı göndermiş” diye belirtti.
Kardeşi ve diğer tutsakların bu yaklaşımı kabul etmediğini söyleyen Dayan, cezaevlerindeki görüşleri sırasında da yine baskı yapıldığını söyledi. Dayan, şunları ifade etti: “Görüş esnasında diğer kabindekilerle görüşülmemesi için iki gardiyan bir tarafta, iki gardiyan diğer tarafta duruyor. Diğer kabine geçip bir merhaba veremezsin. Telefon görüşmesi de hiçbir uyarı yapılmadan kesiliyor. 12 Eylül darbesi döneminde gördüğümüz manzaralar, değişen bir şey yok."
Dayan, insan hakları örgütlerinin harekete geçmesini istedi.

'ÇAY VE EKMEK VERİLMİYOR'

T-4 Nolu Cezaevine konulan Ali Aslan’ın oğlu Ruken Aslan da babası ve diğer tutsaklara 24 gündür bir bardak çay dahi verilmediğini anlattı.

Tutsakların konuldukları koğuşta sadece ranza ve yatak olduğunu, 3 kişiye sadece bir somun ekmek verildiğini dile getiren Aslan, “Babam da arkadaşları da ağır bir tecrit altında tutulmakta. Bunun gündeme getirilmesini, kendilerinin siyasi tutukluların olduğu cezaevine sevklerinin yapılmasını istiyorlar” dedi.
Aslan, hukuksuzluğun bir an önce son bulması için çağrıda bulundu.