Soylu’dan ‘işe alınmasın’ talimatı

Van Büyükşehir Belediyesi’ndeki işlerine dönmeyi bekleyen 250 işçinin alınmaması talimatının Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından verildiği bildirildi.

Mahkemeyi kazanarak yeniden işlerine dönmeyi bekleyen 250 işçinin sınavının başarısız sayılması üzerine yapılan itiraz da hiçbir gerekçe belirtilmeden reddedildi. İşçilerin işe alınamaması talimatının Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından verildiği belirtiliyor.

Van Büyükşehir Belediyesi kayyumunun daha önce işten attığı ama mahkemeyi kazanarak işe dönmeyi bekleyen 250 işçi yeniden mülakata girme hakkını kazandı. Van Büyükşehir Belediyesi’nde 7 Mart’ta mülakata giren 250 işçi, sınavları başarılı geçmesine rağmen başarısız sayılarak işe alınmadı. İşçiler itiraz dilekçesi verdi, ancak itiraz dilekçeleri de reddedildi.

Güvenlik gerekçesiyle adını yazılmasını istemeyen bir işçi, Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun verdiği talimat sonucunda işlerine geri dönemediklerini söyledi. İşçi, şöyle konuştu: “İşimize geri dönmek için iki defa mahkemeyi kazandık, üç defa da mülakata girdik. Kayyum mahkeme kararlarını hiçe saydı ve işlerimize geri dönemedik. Son olarak itiraz ettik ama itirazlarımız da hiçbir gerekçe gösterilmeden reddedildi. İşlerimize geri dönmemizi engelleyenin Süleyman Soylu olduğunu öğrendik. Soylu’nun verdiği talimat sonucunda işlerimize geri dönemedik.”

HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi’nin 2016’da gasp edilerek kayyum atanmasından sonra yüzlerce işçi işten çıkartılmıştı. O dönemde Kayseri'den getirilerek Van Büyükşehir Belediyesi'ne Genel Sekreter yapılan Mustafa Yalçın’ın bir video kaydında “Tabii bunların hepsini yok etmek üzere… 653 kişiydi galiba benim imzamla işten çıkardığımız. Bir o kadar da Kanun Hükmünde Kararname ile işlerine son verilenler oldu ama şunu söyleyeyim: Ben işten uzaklaştırmaları yaparken çok büyük keyif aldım, zevk aldım. Bunu Sayın Haseki ile de paylaştım" ifadelerini kullanmıştı.