Süleymaniye’de onlarca noktada Newroz ateşleri

Güney Kürdistan’ın Süleymaniye bölgesinde onlarca noktada Newroz kutlaması gerçekleşti.

Kürtlerin diriliş ve direnişin sembolü olarak kutladığı Newroz bayramı, bu yıl koronavirüs salgınına rağmen bir çok noktada küçük gruplar halinde kutlanıyor.

Güney Kürdistan genelinde son bir haftadır koronavirüs salgınının yayılmasına karşı alınan önlemler çerçevesinde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Ancak salgın ve sokağa çıkma yasağına rağmen başta Süleymaniye olmak üzere Güney Kürdistan’In birçok il, ilçe, köy ve kasabasında bugün öğleden sonra Newroz ateşleri yakılmaya başladı.

20 Mart’ı 21 Mart’a bağlayan gece Newroz’un mitilojik anlatımından anlamını alan ve tarih boyunca Kürtler tarafından her zaman bu kutlamalar 20 Mart akşama ateşler yakılalar başladı.

Süleymaniye’de saat 16:00’dan itibaren Newroz kutlamaları başladı. Şari Ciwan, Kurdsat, Şeyh Muhyeddin, Filkey Desteke başta olmak birçok mahalle, meydan ve tepelerde ateşler yakıldı.

Kutlamalar, bir kaç aile ya da bir grup çocuk tarafından kentin 20’den fazla noktasında gerçekleşti.

En büyük kutlama Yurtsever Gençlik hareketi tarafından Süleymaniye kent merkezindeki Filkey Desteke olarak bilinen dört yolda yapıldı. Mahalle halkı da ateşin etrafında toplandı. Gençler ve mahalle sakinleri ateşin etrafından halaylar çekerek Newroz bayramını kutladı.

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle, yakılan ateşleri söndürmek için Süleymaniye itfaiye ekipleri ateşlerin yakıldığı yerlere alanlara gitti. Ancak halk tarafından kutlama yapıldığı anlaşılınca geri çekildiler.

Ancak gençlerin, çocukların, yaşlıların, kadınların yaktıkları ateş çevresinde halaylar çekerek Newroz bayramını kutladıklarını görünce ateşlerine müdahale etmeden geri çekildiler.

Gece saatlerinde Süleymaniye’nin Wulubah Mahallesindeki Diya City’nin olduğu bölgede bir araya gelen politik göçmenler büyük bir ateş yakarak Newroz kutlamasını yaptı. Saat 20:00’dan itibaren büyük bir ateş yakan grup yağmur altında uzun süre halaylar çekti.

Kelar'da da Newroz kutlaması yapıldı.