MEBYA-DER:Türk askerlerinin işlediği tecavüz suçları cezasızlığın sonucu

MEBYA-DER Eşbaşkanı Yüksel Almas, Şırnak ve Batman kentlerinde Türk askerlerinin işlediği tecavüz suçlarının devletin izlediği cezasızlık politikasından kaynaklandığını belirtti.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Eşbaşkanı Yüksel Almas, Türk askerlerinin Şırnak ve Batman’da kadınlara yönelik tecavüz olaylarının, tesadüf olmadığını, bu durumun cezasızlık politikasından kaynaklandığını belirtti.

MEBYA-DER Eşbaşkanı Yüksel Almas, her iki kentte iki uzman çavuşun karıştığı tecavüz ve cinsel saldırıya ilişkin Amed’de dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

Yaşanan olaylara ilişkin mezarlıklara yönelik saldırılarının ardından şimdi de toplumun ahlaki değerleriyle oynandığını söyleyen Almas, bunun bilinçli bir politika olduğunu ifade etti.

Almas, bu duruma dair “Kimse bize bunların bu olayların Kürt şehirlerinde özellikle uzman çavuşların eliyle tesadüfen yapıldığını söylemesin. Mevcut faşist zihniyetten güç alarak bu vicdansız ve ahlaksızlıklar yapılıyor. Zaten uzman çavuşların ‘ne de olsa ben cezasızlıkla bu olaylardan aklanırım’ söylemlerinden kaynaklı bu tür olaylar artmaktadır” sözlerine sarf etti.

MAĞDUR AİLELERE BASKI VAR

Mağdur ailelerin bulundukları suç duyurularını geri çekmelerine yönünde baskılara maruz kaldığını söyleyen Almas, mağdurların toplumun dışına itilme, ekonomik yaptırımlarla tehdit edilmesi gibi nedeniyle hak arayışından koparılmaya çalışıldığını vurguladı.

Kürt kentlerinde suç işleyen kamu görevlilerinin cezalandırılmadığını ifade eden Almas, “cezasızlık” politikası nedeniyle taciz ve tecavüz olaylarının arttığını kaydetti. Mevcut cinsiyetçi sistemin, en çok kadın mücadelesinden korktuğunu dile getiren Almas, bu korku ile en fazla kadınlara yönelim gerçekleştiğini belirtti.

'SESSİZ KALAMAYIZ'

Örnek olarak ise çalışmaları terörize edilmeye çalışılan Rosa Kadın Derneği ve TJA üyesi kadınların susturulmaya çalışılmasını gösteren Almas, kadınlar olarak temelleri güçlü ve sağlam bir mücadelenin ardılları olduklarını ifade etti.

Almas, “Batman’da tecavüze uğrayan kadının; ‘Ben sessiz kalmadım ama kimse sesimi duymadı, herkes sustu’ dediği, annesinin ise ‘Sessiz kalan herkes kızımın katilidir’ sözlerini kullandığı bir ortamda sessiz kalamayız, çığlımızı yükseltmeliyiz. Çalışmalarımızı daha da büyütüp, tutuklanan arkadaşlarımızın görevlerini üstlenerek mücadeleye devam edeceğiz” dedi.